Gustavs Kitchen

Kinakål

Kinakål är en avlång kålsort med ljusgröna, krusiga blad och vita, tjocka bladnerver. Den har en mild, söt smak och en krispig, saftig konsistens. Bladen är tunnare och mildare i smaken än vanlig vitkål.

Användningsområden

  • I wokrätter
  • Som bas i sallader
  • Till kimchi
  • I vårrullar
  • Som wrap-blad

Tips från kocken

Skär kinakål i sista minuten för att behålla krispigheten

Marinera gärna i salt vatten före användning i kimchi

Kan ersätta sallad i sandwichar för extra krispighet

Så Väljer Du Rätt

Välj ett fast, tungt huvud med fräscha, knapriga blad utan bruna fläckar eller skador. Bladen ska vara ljusgröna och krispiga. Undvik huvuden som känns mjuka eller har gulnande blad.

Roliga Smaker att Kombinera med Kinakål

Kinakål + sesamolja + risvinäger
En enkel asiatisk sallad där sesamoljans nötighet möter vinägerns syrlighet
Kinakål + äpple + wasabi
Fräsch kombination där äpplets sötma balanserar wasabins hetta
Kinakål + miso + ingefära
Umamirikt och värmande med misons sälta och ingefärans hetta

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Kinakål

  • Vitkål (samma mängd)
  • Pak choi (samma mängd)
  • Spetskål (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

Förvaring

Förvara kinakål i kylskåp, helst i en plastpåse med några hål för ventilation. Håller cirka 1-2 veckor om den förvaras rätt. Undvik att tvätta innan förvaring då fukt kan påskynda förruttnelse.

Kultivering & historia

Kinakål är en grundingrediens i det östasiatiska köket, särskilt i Kina och Korea där den används färsk i sallader och wokar, samt fermenterad i kimchi. I Sverige blev kinakål populär under 1980-talet och används ofta i sallader och wokar.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
16
Protein
1.2 g
Kolhydrater
3.2 g
Fett
0.2 g
Fiber
1.2 g

Vitaminer

Vitamin C
27 mg
Vitamin K
42.2 μg
Folat
79 μg

Mineraler

Kalium
238 mg
Kalcium
77 mg
Magnesium
13 mg

Hälsofördelar

  • Rik på antioxidanter
  • Bra källa till fiber
  • Stödjer immunförsvaret
  • Lågt kaloriinnehåll

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt klimatavtryck vid säsongsodling.
Ytterbladen kan användas i soppor eller buljonger, stjälkarna kan picklas.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept