Gustavs Kitchen

Morot

Moroten är en söt och krispig rotfrukt med en karakteristisk orange färg. Den har en konisk form och växer under jorden med en grön blast ovanför. Morötter finns i flera färgvarianter som lila, vit och gul, men den orange varianten är vanligast i Sverige.

Användningsområden

  • Råa som snacks eller i sallader
  • Kokta som tillbehör
  • I soppor och grytor
  • Bakade i kakor och bröd
  • Pressade till juice
  • Rostade i ugn

Tips från kocken

Unga morötter behöver inte skalas, bara skrubbas rena

Rosta gärna morötter hela för att bevara mest smak

Spara morotsblast till buljong eller pesto

Så Väljer Du Rätt

Välj fasta, släta morötter med klar färg. Undvik mjuka eller spräckta exemplar. Mindre morötter är ofta sötare och mörare. Om blasten sitter kvar ska den vara grön och fräsch.

Roliga Smaker att Kombinera med Morot

Morot + apelsin + ingefära
En fräsch och energigivande kombination där morotens sötma möter citrusens syra och ingefärans hetta
Morot + kummin + vitlök
En värmande kombination där morotens sötma balanseras av kumminens kryddighet och vitlökens styrka
Morot + honung + timjan
Honungen förstärker morotens naturliga sötma medan timjanen adderar en örtig dimension

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Morot

  • Palsternacka (samma mängd)
  • Kålrot (samma mängd)
  • Sötpotatis (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
April
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

Förvaring

Förvara morötter svalt och mörkt, gärna i grönsakslådan i kylskåpet. Ta bort blasten om sådan finns eftersom den drar fukt från moroten. Kan förvaras flera månader under rätt förhållanden.

Kultivering & historia

Moroten har varit en viktig grönsak i svensk matkultur i århundraden. Den används både i traditionella rätter som rotmos och i modern matlagning. Morötter har historiskt varit särskilt viktiga under vinterhalvåret då de kan lagras länge och bidrar med viktiga näringsämnen.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
41
Protein
0.9 g
Kolhydrater
9.6 g
Fett
0.2 g
Fiber
2.8 g

Vitaminer

Betakaroten
8285 μg
Vitamin C
5.9 mg
Vitamin K
13.2 μg

Mineraler

Kalium
320 mg
Kalcium
33 mg
Magnesium
12 mg

Hälsofördelar

  • Rik på betakaroten som omvandlas till A-vitamin i kroppen
  • Bra för ögonhälsan
  • Innehåller antioxidanter
  • Stödjer immunförsvaret

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt klimatavtryck, särskilt när den är lokalproducerad.
Hela moroten kan användas, inklusive blast i pesto eller soppor.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept