Användningsområden
- I rotmos
- Ugnsbakad med andra rotfrukter
- I soppor och grytor
- Råriven i sallader
- Som puré
- I gratänger
Tips från kocken
Förkoka gärna kålroten lätt innan den används i gratänger för jämnare tillagning
Skala kålroten ordentligt, även den ljusare delen under skalet kan vara bitter
Kombinera gärna med feta eller krämiga ingredienser som balanserar smaken
Så Väljer Du Rätt
Välj fasta, tunga kålrötter utan mjuka fläckar eller sprickor. Mindre exemplar (10-15 cm i diameter) tenderar att vara mörare och mindre träiga än större.
Roliga Smaker att Kombinera med Kålrot
Smakprofil
Alternativ till Kålrot
- Kålrabbi (samma mängd)
- Rotselleri (samma mängd)
- Palsternacka (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Kålrot kan förvaras svalt och mörkt i flera månader. I kylskåp håller den sig färsk i 2-3 veckor. Skuren kålrot bör förvaras i en lufttät behållare i kylskåp och användas inom några dagar.
Kultivering & historia
Kålroten har en särskild plats i nordisk matkultur och var en viktig näringskälla under svåra tider, särskilt under världskrigen. I Sverige är den en traditionell ingrediens i rotmos och julbord. Den kallas ibland för "den svenska apelsinen" eftersom den var en viktig C-vitaminkälla under vintern.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på C-vitamin
- Bra källa till kostfiber
- Lågt kaloriinnehåll
- Innehåller antioxidanter