Gustavs Kitchen

Kålrot

Kålroten är en stor, rund rotfrukt med gulaktigt kött och en violett-brun överdel. Den har en karakteristisk söt och pepparaktig smak som blir mildare vid tillagning. Kålroten är en korsning mellan vitkål och rova.

Användningsområden

  • I rotmos
  • Ugnsbakad med andra rotfrukter
  • I soppor och grytor
  • Råriven i sallader
  • Som puré
  • I gratänger

Tips från kocken

Förkoka gärna kålroten lätt innan den används i gratänger för jämnare tillagning

Skala kålroten ordentligt, även den ljusare delen under skalet kan vara bitter

Kombinera gärna med feta eller krämiga ingredienser som balanserar smaken

Så Väljer Du Rätt

Välj fasta, tunga kålrötter utan mjuka fläckar eller sprickor. Mindre exemplar (10-15 cm i diameter) tenderar att vara mörare och mindre träiga än större.

Roliga Smaker att Kombinera med Kålrot

Kålrot + äpple + brynt smör
Äpplets syrlighet och det brynta smörets nötighet kompletterar kålrotens sötma
Kålrot + bacon + timjan
Den rökiga smaken från bacon och timjanens aromatiska noter lyfter kålrotens jordiga karaktär
Kålrot + honung + ingefära
Honungens sötma och ingefärans hetta skapar en spännande smakbalans med kålrotens milda pepprighet

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Kålrot

  • Kålrabbi (samma mängd)
  • Rotselleri (samma mängd)
  • Palsternacka (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
April
September
Oktober
November
December

Förvaring

Kålrot kan förvaras svalt och mörkt i flera månader. I kylskåp håller den sig färsk i 2-3 veckor. Skuren kålrot bör förvaras i en lufttät behållare i kylskåp och användas inom några dagar.

Kultivering & historia

Kålroten har en särskild plats i nordisk matkultur och var en viktig näringskälla under svåra tider, särskilt under världskrigen. I Sverige är den en traditionell ingrediens i rotmos och julbord. Den kallas ibland för "den svenska apelsinen" eftersom den var en viktig C-vitaminkälla under vintern.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
38
Protein
1.2 g
Kolhydrater
8.6 g
Fett
0.2 g
Fiber
2.5 g

Vitaminer

Vitamin C
25 mg
Vitamin B6
0.1 mg
Folat
20 μg

Mineraler

Kalium
280 mg
Kalcium
43 mg
Magnesium
20 mg

Hälsofördelar

  • Rik på C-vitamin
  • Bra källa till kostfiber
  • Lågt kaloriinnehåll
  • Innehåller antioxidanter

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt klimatavtryck vid lokal odling.
Hela rotfrukten kan användas, även blasten är ätlig.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept