Användningsområden
- Rå i sallader
- Kokt som grönsaksrätt
- Stekt i wok
- Gratinerad
- Inlagd
Tips från kocken
Skär bort det yttre skalet före användning då det kan vara segt
Kan serveras både varm och kall
Bladen kan användas som andra gröna bladgrönsaker
Så Väljer Du Rätt
Välj kålrabbi som känns fast och tung för sin storlek. De mindre exemplaren (6-8 cm i diameter) är ofta mörare och sötare. Undvik de som har mjuka fläckar eller är träiga.
Roliga Smaker att Kombinera med Kålrabbi
Smakprofil
Alternativ till Kålrabbi
- Kålrot (samma mängd)
- Broccoli-stjälk (samma mängd)
- Majrova (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Kålrabbi kan förvaras i kylskåp upp till två veckor. Skär av bladen om de sitter kvar och förvara dem separat. Linda in knölen i fuktat hushållspapper och lägg i en plastpåse med några hål för ventilation.
Kultivering & historia
Kålrabbi har odlats i Europa sedan 1500-talet och är särskilt populär i Tyskland och Österrike där den ofta används i traditionella rätter. I Sverige är den mindre känd men har börjat dyka upp mer i moderna kök tack vare sitt mångsidiga användningsområde och sina hälsosamma egenskaper.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på vitamin C
- Bra källa till fiber
- Lågt kaloriinnehåll
- Innehåller antioxidanter