Användningsområden
- Rå i sallader
- Kokt som tillbehör
- Ugnsbakad med andra rotfrukter
- I soppor och grytor
- Inlagd eller fermenterad
Tips från kocken
Små majrovor kan serveras hela medan större bör delas för jämnare tillagning
Spara blasten och använd i sallader eller wok - den har en härlig pepprighet
För mildare smak, blanchera snabbt innan tillagning
Så Väljer Du Rätt
Välj majrovor som känns fasta och tunga för sin storlek. De ska ha slät, oskadad yta utan mjuka fläckar eller sprickor. Mindre exemplar (5-8 cm i diameter) är ofta mildare i smaken och mindre träiga.
Roliga Smaker att Kombinera med Majrova
Smakprofil
Alternativ till Majrova
- Kålrabbi (samma mängd)
- Rova (samma mängd)
- Rättika (samma mängd, men starkare smak)
Säsong
Förvaring
Förvara majrovor svalt och mörkt, gärna i kylskåp där de håller 2-3 veckor. Bladen bör användas inom några dagar. Skär bort blasten före förvaring då den drar fukt från roten.
Kultivering & historia
Majrovan har odlats i Sverige sedan medeltiden och var länge en viktig basföda. Den var särskilt betydelsefull innan potatisen blev vanlig. Idag används den mindre men uppskattas för sin mångsidighet och milda smak i det moderna köket.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Lågt kaloriinnehåll
- Rik på vitamin C
- Bra fiberkälla
- Innehåller antioxidanter