Användningsområden
- I rotmos tillsammans med potatis
- Som puré eller soppa
- Rå i sallader, riven eller tunt skivad
- Rostad i ugnen som tillbehör
- Som bas i buljong och fond
Tips från kocken
Skala rotsellerin strax innan användning för att bevara näringen
Lägg skivad rotselleri i vatten med lite citronsaft för att förhindra missfärgning
Spara skalet till buljong för extra smak
Så Väljer Du Rätt
Välj rotselleri som känns tung för sin storlek och har en fast, jämn yta utan mjuka fläckar. Mindre exemplar är ofta mer smakrika och mindre träiga. Undvik rotselleri med bruna fläckar eller som känns mjuk.
Roliga Smaker att Kombinera med Rotselleri
Smakprofil
Alternativ till Rotselleri
- Palsternacka (samma mängd)
- Kålrot (samma mängd)
- Potatis (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Förvaras bäst i kylskåp, gärna insvept i papper. Kan hålla flera veckor om den förvaras rätt. Skuren rotselleri bör användas inom några dagar och kan förvaras i en lufttät behållare i kylskåp.
Kultivering & historia
Rotselleri har länge varit en viktig ingrediens i det nordiska köket, särskilt i soppor och grytor. I Sverige är den en klassisk rotfrukt som ofta används i rotmos och andra traditionella rätter. Den har fått en renässans i modern matlagning där den ofta används som ett låg-kolhydratalternativ till potatis.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på kostfiber
- Lågt kaloriinnehåll
- God källa till antioxidanter
- Bra för matsmältningen