Gustavs Kitchen

Apelsin

Apelsinen är en saftig, söt och något syrlig citrusfrukt med ett karakteristiskt orange skal. Fruktköttet är uppdelat i klyftor och innehåller ofta kärnor. Skalet innehåller eteriska oljor som ger den dess karakteristiska doft.

Användningsområden

  • Färsk som mellanmål
  • Pressad till juice
  • I desserter och bakverk
  • Som smaksättare i marinader
  • I sallader
  • Som garnering
  • I smoothies
  • Syltat skal

Tips från kocken

Rumstempererade apelsiner ger mer juice än kalla

Rulla apelsinen mot en hård yta innan pressning för att få ut mer juice

Använd ett vasst knivblad för att filéa apelsinen för bästa resultat

Skalet kan frysas och användas senare som smaksättare

Så Väljer Du Rätt

Välj apelsiner som känns tunga för sin storlek och har ett fast, blankt skal utan mjuka fläckar. En mogen apelsin ska dofta friskt och ha en jämn orange färg. Undvik frukter med gröna eller bruna fläckar.

Roliga Smaker att Kombinera med Apelsin

Apelsin + mörk choklad + chili
Den söta apelsinen kompletterar den mörka chokladen medan chilin ger en överraskande värmande kick
Apelsin + fänkål + oliver
En fräsch kombination där apelsinens sötma möter fänkålens aniston och olivernas sälta
Apelsin + pistage + honung
Nötiga pistager och söt honung framhäver apelsinens naturliga sötma och syrlighet

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Apelsin

  • Clementin (samma mängd)
  • Mandarin (samma mängd)
  • Blodapelsin (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
April
November
December

Förvaring

Förvaras bäst i rumstemperatur om de ska ätas inom en vecka. För längre förvaring, lägg dem i kylskåp där de kan hålla upp till tre veckor. Undvik att stapla dem på varandra för att förhindra mögel.

Kultivering & historia

Apelsinen har varit en viktig handelsvara sedan medeltiden och förknippas starkt med jul i Sverige. Den var länge en lyxvara som bara åts vid speciella tillfällen. Idag är apelsinen en av världens mest konsumerade frukter och används både som färsk frukt och i juice.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
47
Protein
0.9 g
Kolhydrater
12 g
Fett
0.1 g
Fiber
2.4 g

Vitaminer

Vitamin C
53 mg
Folat
30 μg
Vitamin A
225 IU

Mineraler

Kalium
181 mg
Kalcium
40 mg
Magnesium
10 mg

Hälsofördelar

  • Rik på vitamin C som stärker immunförsvaret
  • Innehåller antioxidanter
  • Bra för huden
  • Kan hjälpa till att sänka blodtrycket

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Relativt hög på grund av långa transporter till Sverige.
Hela frukten kan användas - skalet kan torkas, kanderas eller användas som smaksättare.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept