Pak choi är en asiatisk kålsort med krispiga, vita stjälkar och mörkgröna, milda blad. Den har en lätt söt och pepparliknande smak med en fräsch, krispig textur. Grönsaken är mycket populär i det asiatiska köket och används både rå och tillagad.
Användningsområden
- Wokrätter
- Soppor
- Sallader
- Ångkokt som sidorätt
- Grillade eller stekta halvor
Tips från kocken
Separera blad och stjälkar vid tillagning då de har olika tillagningstider
Tillsätt pak choi sent i tillagningen för att behålla krispigheten
Marinera inte för länge då grönsaken lätt blir mjuk
Så Väljer Du Rätt
Välj pak choi med fasta, krispiga stjälkar och fräscha, gröna blad utan bruna eller gula fläckar. Mindre exemplar tenderar att vara mörare och sötare.
Roliga Smaker att Kombinera med Pak choi
Pak choi + shiitake + sesamolja
En klassisk asiatisk kombination där svampens umami möter grönsakens mildhet och sesamens nötiga arom
Pak choi + ingefära + apelsin
En fräsch kombination där citrusfrukten lyfter de krispiga bladen och ingefäran ger värme
Pak choi + vitlök + chiliolja
En het och aromatisk blandning som framhäver pak choins naturliga sötma
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Pak choi
- Mangold (samma mängd)
- Spenat (samma mängd)
- Grönkål (samma mängd)
Förvaring
Förvara pak choi i kylskåp insvept i papper eller i en plastpåse med några hål. Håller cirka 3-5 dagar. Tvätta inte förrän den ska användas.
Kultivering & historia
Pak choi har odlats i Kina i över 1500 år och är en grundläggande ingrediens i det kinesiska köket. I Sverige har den blivit alltmer populär i takt med det ökande intresset för asiatisk matlagning och hälsosam kost.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
13
Protein
1.5 g
Kolhydrater
2.2 g
Fett
0.2 g
Fiber
1 g
Vitaminer
Vitamin C
45 mg
Vitamin K
45.5 μg
Vitamin A
4468 IU
Mineraler
Kalcium
105 mg
Järn
0.8 mg
Kalium
268 mg
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanter
- God källa till vitamin C och K
- Innehåller kalcium och järn
- Lågt kaloriinnehåll
Miljöpåverkan
Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt klimatavtryck vid lokal odling.
Hela växten kan användas, inklusive stjälkar och blad.