Gustavs Kitchen

Pak choi

Pak choi är en asiatisk kålsort med krispiga, vita stjälkar och mörkgröna, milda blad. Den har en lätt söt och pepparliknande smak med en fräsch, krispig textur. Grönsaken är mycket populär i det asiatiska köket och används både rå och tillagad.

Användningsområden

  • Wokrätter
  • Soppor
  • Sallader
  • Ångkokt som sidorätt
  • Grillade eller stekta halvor

Tips från kocken

Separera blad och stjälkar vid tillagning då de har olika tillagningstider

Tillsätt pak choi sent i tillagningen för att behålla krispigheten

Marinera inte för länge då grönsaken lätt blir mjuk

Så Väljer Du Rätt

Välj pak choi med fasta, krispiga stjälkar och fräscha, gröna blad utan bruna eller gula fläckar. Mindre exemplar tenderar att vara mörare och sötare.

Roliga Smaker att Kombinera med Pak choi

Pak choi + shiitake + sesamolja
En klassisk asiatisk kombination där svampens umami möter grönsakens mildhet och sesamens nötiga arom
Pak choi + ingefära + apelsin
En fräsch kombination där citrusfrukten lyfter de krispiga bladen och ingefäran ger värme
Pak choi + vitlök + chiliolja
En het och aromatisk blandning som framhäver pak choins naturliga sötma

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Pak choi

  • Mangold (samma mängd)
  • Spenat (samma mängd)
  • Grönkål (samma mängd)

Förvaring

Förvara pak choi i kylskåp insvept i papper eller i en plastpåse med några hål. Håller cirka 3-5 dagar. Tvätta inte förrän den ska användas.

Kultivering & historia

Pak choi har odlats i Kina i över 1500 år och är en grundläggande ingrediens i det kinesiska köket. I Sverige har den blivit alltmer populär i takt med det ökande intresset för asiatisk matlagning och hälsosam kost.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
13
Protein
1.5 g
Kolhydrater
2.2 g
Fett
0.2 g
Fiber
1 g

Vitaminer

Vitamin C
45 mg
Vitamin K
45.5 μg
Vitamin A
4468 IU

Mineraler

Kalcium
105 mg
Järn
0.8 mg
Kalium
268 mg

Hälsofördelar

  • Rik på antioxidanter
  • God källa till vitamin C och K
  • Innehåller kalcium och järn
  • Lågt kaloriinnehåll

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt klimatavtryck vid lokal odling.
Hela växten kan användas, inklusive stjälkar och blad.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept