Användningsområden
- Kåldolmar
- Coleslaw
- Surkål
- Stuvad vitkål
- Wokrätter
- Sallader
- Kålsoppa
Tips från kocken
Skär vitkål tunt för snabbare tillagning och bättre textur
Marinera rå vitkål i salt eller citron för att mjuka upp strukturen
För mindre intensiv kålsmak, förväll kålen kort i saltat vatten
Så Väljer Du Rätt
Välj kålhuvuden som känns tunga för sin storlek och har tätt packade blad. Undvik huvuden med bruna fläckar, sprickor eller lösa blad. Ett färskt kålhuvud ska kännas fast när man klämmer på det.
Roliga Smaker att Kombinera med Vitkål
Smakprofil
Alternativ till Vitkål
- Rödkål (samma mängd)
- Savoykål (samma mängd)
- Spetskål (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Förvaras bäst i kylskåp där den kan hålla flera veckor. Hela huvuden kan även förvaras i en sval källare. Skuren kål bör förvaras i en lufttät behållare och användas inom några dagar.
Kultivering & historia
Vitkål har varit en grundpelare i nordisk matkultur i århundraden. Den har traditionellt använts i många svenska husmanskostsrätter och har varit särskilt viktig för vinterförrådet tack vare sin långa hållbarhet. Kåldolmar, som ursprungligen kom till Sverige med Karl XII från Turkiet, är en av våra mest kända rätter med vitkål.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på C-vitamin
- Innehåller antioxidanter
- Bra källa till kostfiber
- Lågt kaloriinnehåll
- Innehåller antiinflammatoriska ämnen