Gustavs Kitchen

Vitkål

Vitkål är en kompakt, rund till oval kålsort med tätt packade, ljusgröna till vita blad. Den har en mild, söt smak som blir mildare vid tillagning. Kålen är krispig när den är rå och blir mjuk och smakrik när den tillagas.

Användningsområden

  • Kåldolmar
  • Coleslaw
  • Surkål
  • Stuvad vitkål
  • Wokrätter
  • Sallader
  • Kålsoppa

Tips från kocken

Skär vitkål tunt för snabbare tillagning och bättre textur

Marinera rå vitkål i salt eller citron för att mjuka upp strukturen

För mindre intensiv kålsmak, förväll kålen kort i saltat vatten

Så Väljer Du Rätt

Välj kålhuvuden som känns tunga för sin storlek och har tätt packade blad. Undvik huvuden med bruna fläckar, sprickor eller lösa blad. Ett färskt kålhuvud ska kännas fast när man klämmer på det.

Roliga Smaker att Kombinera med Vitkål

Vitkål + äpple + kummin
En klassisk kombination där äpplets sötma och syra balanserar kålens milda smak, medan kummin adderar djup och värme
Vitkål + ingefära + sesamolja
En asiatisk twist där ingefärans hetta och sesamoljans nötiga smak lyfter kålens naturliga sötma
Vitkål + bacon + svartpeppar
Baconets rökiga sälta och svartpeppars värme kompletterar kålens milda karaktär

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Vitkål

  • Rödkål (samma mängd)
  • Savoykål (samma mängd)
  • Spetskål (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
April
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

Förvaring

Förvaras bäst i kylskåp där den kan hålla flera veckor. Hela huvuden kan även förvaras i en sval källare. Skuren kål bör förvaras i en lufttät behållare och användas inom några dagar.

Kultivering & historia

Vitkål har varit en grundpelare i nordisk matkultur i århundraden. Den har traditionellt använts i många svenska husmanskostsrätter och har varit särskilt viktig för vinterförrådet tack vare sin långa hållbarhet. Kåldolmar, som ursprungligen kom till Sverige med Karl XII från Turkiet, är en av våra mest kända rätter med vitkål.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
25
Protein
1.3 g
Kolhydrater
5.8 g
Fett
0.1 g
Fiber
2.5 g

Vitaminer

Vitamin C
36.6 mg
Vitamin K
38 μg
Folat
43 μg

Mineraler

Kalium
170 mg
Kalcium
40 mg
Magnesium
12 mg

Hälsofördelar

  • Rik på C-vitamin
  • Innehåller antioxidanter
  • Bra källa till kostfiber
  • Lågt kaloriinnehåll
  • Innehåller antiinflammatoriska ämnen

Miljöpåverkan

Vatten: Relativt låg vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt klimatavtryck, särskilt när den är lokalproducerad.
Hela kålen kan användas, även de yttre bladen kan tillagas eller komposteras.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept