Gustavs Kitchen

Brysselkål

Brysselkål är små, kompakta, gröna kålhuvuden som växer längs en lång stam. De ser ut som miniatyrkålhuvuden och har en mild, nötaktig smak som blir sötare när de tillagas rätt. Storleken varierar från 2,5 till 4 cm i diameter.

Användningsområden

  • Ugnsstekt med olivolja och vitlök
  • Ångkokt som sidorätt
  • Stekt i panna med bacon
  • I grytor och soppor
  • Rå i sallader, tunt skivad

Tips från kocken

Skär ett litet kryss i botten på större brysselkål för jämnare tillagning

Överkoka inte - det förstör både smak och näring

Prova att halvera och steka med snittytan nedåt för fin karamellisering

Så Väljer Du Rätt

Välj fast och kompakta huvuden med ljusgröna, tätt packade blad. Undvik gulnade, lösa eller fläckiga exemplar. Mindre huvuden är ofta mildare i smaken.

Roliga Smaker att Kombinera med Brysselkål

Brysselkål + honung + balsamvinäger
Honungens sötma och balsamvinägerns syrlighet balanserar kålens beska
Brysselkål + sesamolja + soja
Asiatisk twist som ger en djup, nötaktig smak
Brysselkål + äpple + pecorino
Fräsch och krispig kombination där äpplets syra möter ostens sälta

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Brysselkål

  • Grönkål (samma mängd)
  • Savojkål (dubbel mängd)
  • Blomkål (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
September
Oktober
November
December

Förvaring

Förvara i plastpåse i kylskåp upp till en vecka. Kan även frysas efter kort förvällning. Undvik att tvätta innan förvaring då fukt påskyndar förruttnelse.

Kultivering & historia

Brysselkål har sitt ursprung i Belgien, där den odlats sedan 1200-talet. I Sverige har den blivit en populär vintergrönsak och är särskilt uppskattad kring jul. Från att tidigare ofta ha överkokts, vilket gav den ett dåligt rykte, har moderna tillagningsmetoder gjort den till en omtyckt delikatess.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
43
Protein
3.4 g
Kolhydrater
9 g
Fett
0.3 g
Fiber
3.8 g

Vitaminer

Vitamin C
85 mg
Vitamin K
177 μg
Folat
61 μg

Mineraler

Kalium
389 mg
Järn
1.4 mg
Magnesium
23 mg

Hälsofördelar

  • Rik på vitamin C och K
  • Innehåller antioxidanter
  • Bra källa till fiber
  • Stödjer immunförsvaret
  • Anti-inflammatoriska egenskaper

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt klimatavtryck vid säsongsodling.
Hela kålen kan användas, även bladen. Stammen kan användas i buljong..

Gustavs Kitchen

Mat & Recept