Gustavs Kitchen

Broccoli-stjälk

Broccolistjälken är den tjocka, ljusgröna stammen som ofta blir över när man skördar broccolibuketten. Den har en mild, söt och nötaktig smak som påminner om kålrabbi. Stjälken är näringsrik och mångsidig, perfekt att använda i matlagning för att minska matsvinn.

Användningsområden

  • Strimlad i wok och sallader
  • Skivad och grillad
  • Riven i coleslaw
  • Tärnad i soppor och grytor
  • Inlagd som pickles

Tips från kocken

Skala bort det yttre, ofta träiga lagret för bästa konsistens

Skär i jämntjocka bitar för jämn tillagning

Kan förvällas lätt före frysning för bättre hållbarhet

Så Väljer Du Rätt

Välj stjälkar som känns fasta och tunga för sin storlek. Ytan ska vara ljusgrön och fri från bruna fläckar eller mjuka partier. Mindre stjälkar är ofta mörare än större.

Roliga Smaker att Kombinera med Broccoli-stjälk

Broccolistjälk + sesamolja + risvinäger
En fräsch asiatisk kombination där sesamoljans nötighet kompletterar broccolins milda sötma
Broccolistjälk + vitlök + chili
En klassisk wok-kombination där vitlökens styrka och chilins hetta lyfter broccolins naturliga sötma
Broccolistjälk + citron + parmesan
En italienskinspirerad kombination där citronens syra och parmesanens sälta skapar en elegant balans

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Broccoli-stjälk

  • Kålrabbi (samma mängd)
  • Blomkålsstjälk (samma mängd)
  • Sparris (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

Förvaring

Förvara i plastpåse i kylskåp upp till en vecka. Skala och skär upp först vid användning. Kan även frysas efter förvällning.

Kultivering & historia

Broccolistjälken har länge varit en underskattad del av grönsaken i Sverige, där många traditionellt endast använt buketten. Med ökat fokus på hållbarhet och minskat matsvinn har stjälken fått en renässans i det moderna köket. I asiatisk matlagning har stjälken alltid varit en uppskattad ingrediens.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
34
Protein
2.8 g
Kolhydrater
7 g
Fett
0.4 g
Fiber
3.3 g

Vitaminer

Vitamin C
89 mg
Vitamin K
101 μg
Folat
57 μg

Mineraler

Kalium
316 mg
Kalcium
48 mg
Magnesium
21 mg

Hälsofördelar

  • Rik på vitamin C och K
  • God källa till folat
  • Innehåller antioxidanter
  • Bra fiberkälla
  • Stödjer matsmältningen

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt klimatavtryck, särskilt när hela grönsaken används.
Använd hela stjälken genom att skala bort det yttre lagret om det är träigt. Även bladen kan användas..

Gustavs Kitchen

Mat & Recept