Användningsområden
- Strimlad i wok och sallader
- Skivad och grillad
- Riven i coleslaw
- Tärnad i soppor och grytor
- Inlagd som pickles
Tips från kocken
Skala bort det yttre, ofta träiga lagret för bästa konsistens
Skär i jämntjocka bitar för jämn tillagning
Kan förvällas lätt före frysning för bättre hållbarhet
Så Väljer Du Rätt
Välj stjälkar som känns fasta och tunga för sin storlek. Ytan ska vara ljusgrön och fri från bruna fläckar eller mjuka partier. Mindre stjälkar är ofta mörare än större.
Roliga Smaker att Kombinera med Broccoli-stjälk
Smakprofil
Alternativ till Broccoli-stjälk
- Kålrabbi (samma mängd)
- Blomkålsstjälk (samma mängd)
- Sparris (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Förvara i plastpåse i kylskåp upp till en vecka. Skala och skär upp först vid användning. Kan även frysas efter förvällning.
Kultivering & historia
Broccolistjälken har länge varit en underskattad del av grönsaken i Sverige, där många traditionellt endast använt buketten. Med ökat fokus på hållbarhet och minskat matsvinn har stjälken fått en renässans i det moderna köket. I asiatisk matlagning har stjälken alltid varit en uppskattad ingrediens.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på vitamin C och K
- God källa till folat
- Innehåller antioxidanter
- Bra fiberkälla
- Stödjer matsmältningen