Användningsområden
- Som tillbehör till huvudrätt
- I gratänger och grytor
- Som bas i vegetariska rätter
- Som låg-kolhydratalternativ till ris
- I soppor
- Som råkost i sallader
- Rostad som snacks
Tips från kocken
Skär blomkålen i jämnstora buketter för jämn tillagning
Överkoka inte - blomkålen ska fortfarande ha lite tuggmotstånd
Marinera gärna råa blomkålsbuketter för extra smak
Spara bladen - de kan tillagas som andra gröna bladgrönsaker
Så Väljer Du Rätt
Välj blomkål med fast, vitt huvud utan bruna fläckar. Bladen ska vara fräscht gröna och krispiga. Undvik exemplar med gulnade blad eller lösa blomställningar. Kompakta, tunga huvuden är ofta färskare.
Roliga Smaker att Kombinera med Blomkål
Smakprofil
Alternativ till Blomkål
- Broccoli (samma mängd)
- Romanesco (samma mängd)
- Kålrabbi (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Förvara blomkål i kylskåp, helst i en plastpåse med några hål för ventilation. Den håller sig fräsch i cirka en vecka. Undvik att tvätta blomkålen innan förvaring då fukt kan leda till mögel.
Kultivering & historia
Blomkål har odlats i Sverige sedan 1700-talet och är en viktig del av det svenska köket. Den har traditionellt serverats kokt som tillbehör, men har på senare år fått en renässans genom nya tillagningsmetoder som rostning och som alternativ till ris och potatis.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på vitamin C
- God källa till antioxidanter
- Innehåller folat
- Lågt kaloriinnehåll
- Bra fiberkälla