Gustavs Kitchen

Blomkål

Blomkål är en mångsidig grönsak med ett kompakt, vitt blomhuvud som består av tätt packade blomknoppar. Den har en mild, något nötaktig smak och en fast men ändå mjuk konsistens. Blomkålen omges av stora gröna blad som skyddar huvudet under tillväxten.

Användningsområden

  • Som tillbehör till huvudrätt
  • I gratänger och grytor
  • Som bas i vegetariska rätter
  • Som låg-kolhydratalternativ till ris
  • I soppor
  • Som råkost i sallader
  • Rostad som snacks

Tips från kocken

Skär blomkålen i jämnstora buketter för jämn tillagning

Överkoka inte - blomkålen ska fortfarande ha lite tuggmotstånd

Marinera gärna råa blomkålsbuketter för extra smak

Spara bladen - de kan tillagas som andra gröna bladgrönsaker

Så Väljer Du Rätt

Välj blomkål med fast, vitt huvud utan bruna fläckar. Bladen ska vara fräscht gröna och krispiga. Undvik exemplar med gulnade blad eller lösa blomställningar. Kompakta, tunga huvuden är ofta färskare.

Roliga Smaker att Kombinera med Blomkål

Blomkål + tahini + za'atar
Mellanöstern-inspirerad kombination där tahinis krämighet möter blomkålens milda smak och za'atars örtiga kryddighet
Blomkål + parmesan + citron
Klassisk italiensk kombination där parmesanens sälta och umami kompletterar blomkålens mildhet, medan citronen ger friskhet
Blomkål + curry + kokosmjölk
Indisk-inspirerad kombination där curryn ger värme och kokosmjölken bidrar med krämighet

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Blomkål

  • Broccoli (samma mängd)
  • Romanesco (samma mängd)
  • Kålrabbi (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober

Förvaring

Förvara blomkål i kylskåp, helst i en plastpåse med några hål för ventilation. Den håller sig fräsch i cirka en vecka. Undvik att tvätta blomkålen innan förvaring då fukt kan leda till mögel.

Kultivering & historia

Blomkål har odlats i Sverige sedan 1700-talet och är en viktig del av det svenska köket. Den har traditionellt serverats kokt som tillbehör, men har på senare år fått en renässans genom nya tillagningsmetoder som rostning och som alternativ till ris och potatis.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
25
Protein
2 g
Kolhydrater
5 g
Fett
0.3 g
Fiber
2.5 g

Vitaminer

Vitamin C
48.2 mg
Folat
57 μg
Vitamin K
15.5 μg

Mineraler

Kalium
299 mg
Kalcium
22 mg
Magnesium
15 mg

Hälsofördelar

  • Rik på vitamin C
  • God källa till antioxidanter
  • Innehåller folat
  • Lågt kaloriinnehåll
  • Bra fiberkälla

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Relativt lågt klimatavtryck vid säsongsodling.
Både blomma och blad kan användas i matlagning. Stjälken kan användas i soppor eller buljonger..

Gustavs Kitchen

Mat & Recept