Användningsområden
- Stekt som chips
- I gröna smoothies
- Som bas i sallader
- Långkokt i soppor och grytor
- Som traditionellt jultillbehör
- Ugnsbakad med olivolja
Tips från kocken
Massera bladen med lite olja och salt för att göra dem mjukare och mer lättsmälta i sallader
Ta bort den hårda mittstjälken innan tillagning för bästa resultat
Förvällning i 2-3 minuter gör bladen mer lättuggade och minskar bitterheten
Så Väljer Du Rätt
Välj grönkål med djupt gröna, fasta blad utan gula eller bruna fläckar. Mindre blad är ofta mildare i smaken. Undvik blad som är slokiga eller har missfärgningar.
Roliga Smaker att Kombinera med Grönkål
Smakprofil
Alternativ till Grönkål
- Svartkål (samma mängd)
- Savojkål (samma mängd)
- Spenat (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Förvara grönkål i en plastpåse i kylskåp upp till en vecka. För bästa resultat, tvätta inte bladen förrän de ska användas. Kan även frysas efter förvällning.
Kultivering & historia
Grönkål har länge varit en viktig grönsak i det nordiska köket, särskilt i Sverige där den traditionellt förknippas med julbordet. Under senare år har den fått en renässans som superfood och används nu året runt i allt från sallader till smoothies.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanter
- Hög halt av vitamin K och C
- Bra källa till kalcium
- Anti-inflammatoriska egenskaper
- Stödjer immunförsvaret