Gustavs Kitchen

Grönkål

Grönkål är en mörkgrön, krusig bladgrönsak med kraftig smak och robust struktur. Bladen är djupt flikiga och krusiga med en karakteristisk mörkgrön färg. Den är känd för sin tåliga natur och kan växa även i kallare klimat.

Användningsområden

  • Stekt som chips
  • I gröna smoothies
  • Som bas i sallader
  • Långkokt i soppor och grytor
  • Som traditionellt jultillbehör
  • Ugnsbakad med olivolja

Tips från kocken

Massera bladen med lite olja och salt för att göra dem mjukare och mer lättsmälta i sallader

Ta bort den hårda mittstjälken innan tillagning för bästa resultat

Förvällning i 2-3 minuter gör bladen mer lättuggade och minskar bitterheten

Så Väljer Du Rätt

Välj grönkål med djupt gröna, fasta blad utan gula eller bruna fläckar. Mindre blad är ofta mildare i smaken. Undvik blad som är slokiga eller har missfärgningar.

Roliga Smaker att Kombinera med Grönkål

Grönkål + granatäpple + fetaost
Sött, syrligt och salt möter grönkålens robusta smak
Grönkål + rostade hasselnötter + honung
Nötigt och sött balanserar grönkålens beska
Grönkål + äpple + valnötter
Frisk syrlighet och nötig smak kompletterar grönkålens kraftiga karaktär

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Grönkål

  • Svartkål (samma mängd)
  • Savojkål (samma mängd)
  • Spenat (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
September
Oktober
November
December

Förvaring

Förvara grönkål i en plastpåse i kylskåp upp till en vecka. För bästa resultat, tvätta inte bladen förrän de ska användas. Kan även frysas efter förvällning.

Kultivering & historia

Grönkål har länge varit en viktig grönsak i det nordiska köket, särskilt i Sverige där den traditionellt förknippas med julbordet. Under senare år har den fått en renässans som superfood och används nu året runt i allt från sallader till smoothies.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
49
Protein
4.3 g
Kolhydrater
8.8 g
Fett
0.9 g
Fiber
3.6 g

Vitaminer

Vitamin K
704 μg
Vitamin C
120 mg
Vitamin A
512 μg
Vitamin B6
0.27 mg

Mineraler

Kalcium
150 mg
Järn
1.5 mg
Magnesium
47 mg
Kalium
491 mg

Hälsofördelar

  • Rik på antioxidanter
  • Hög halt av vitamin K och C
  • Bra källa till kalcium
  • Anti-inflammatoriska egenskaper
  • Stödjer immunförsvaret

Miljöpåverkan

Vatten: Relativt låg vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt klimatavtryck, särskilt när den odlas lokalt.
Hela plantan kan användas, inklusive stjälkarna som kan kokas eller användas i buljong.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept