Användningsområden
- Kålrulader
- Sallader
- Grytor och soppor
- Wokrätter
- Stuvningar
- Gratänger
Tips från kocken
Skär bort den hårda stammen innan tillagning
De yttre bladen är perfekta för kålrulader
Koka inte för länge då den lätt blir mosig
Passar utmärkt att förvälla och frysa in
Så Väljer Du Rätt
Välj huvuden som känns fasta och tunga för sin storlek. Bladen ska vara krusiga och fräscht gröna utan bruna eller gula fläckar. Mindre huvuden är ofta mörare och har mildare smak.
Roliga Smaker att Kombinera med Savojkål
Smakprofil
Alternativ till Savojkål
- Vitkål (samma mängd)
- Grönkål (samma mängd)
- Pak choi (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Förvaras bäst i kylskåp, gärna i en plastpåse med några hål för ventilation. Håller sig färsk i cirka 1-2 veckor. Undvik att tvätta kålen innan förvaring då fukt kan påskynda förruttnelse.
Kultivering & historia
Savojkål har sitt ursprung i medelhavsområdet och har odlats i Europa sedan 1500-talet. I Sverige har den blivit alltmer populär i modern matlagning, särskilt i vintergrytor och som alternativ till vanlig vitkål. Den uppskattas för sin milda smak och mångsidiga användningsområde.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på C-vitamin
- God källa till kostfiber
- Innehåller antioxidanter
- Lågt kaloriinnehåll
- Bra källa till K-vitamin