Användningsområden
- I soppor och grytor
- Stekt eller ångkokt som sidorätt
- Rå i sallader, finstrimlad
- I smoothies
- Ugnsbakad till chips
- Som bas i pestosås
Tips från kocken
Ta bort den hårda mittstjälken innan tillagning för bästa resultat
Massera bladen lätt med olivolja för att göra dem mörare när de serveras råa
Förvällning i 2-3 minuter gör bladen perfekta för frysning
Så Väljer Du Rätt
Välj kål med djupt mörkgröna till svarta, fasta blad utan gula eller bruna fläckar. Bladen ska vara spänstiga och inte slokande. Mindre blad är ofta mörare och mindre bittra än större.
Roliga Smaker att Kombinera med Svartkål
Smakprofil
Alternativ till Svartkål
- Grönkål (samma mängd)
- Savojkål (samma mängd)
- Mangold (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Förvara svartkål i kylskåp insvept i fuktat hushållspapper och en plastpåse. Håller cirka en vecka. Kan även frysas efter förvällning.
Kultivering & historia
Svartkål har sitt ursprung i italiensk matkultur, särskilt från Toscana där den är en viktig ingrediens i den traditionella soppan ribollita. I Sverige har den blivit alltmer populär de senaste åren som en näringsrik och trendig superfood, särskilt uppskattad i smoothies och sallader.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanter
- Hög halt av vitamin K och C
- God källa till kalcium och järn
- Innehåller anti-inflammatoriska ämnen