Gustavs Kitchen

Svartkål

Svartkål är en mörkgrön till svartgrön bladgrönsak med långa, smala, buckliga blad och en karakteristisk struktur. Bladen är tjocka och robusta med en tydlig mittnerv. Smaken är mild och nötaktig med en lätt pepprighet, mindre bitter än vanlig grönkål.

Användningsområden

  • I soppor och grytor
  • Stekt eller ångkokt som sidorätt
  • Rå i sallader, finstrimlad
  • I smoothies
  • Ugnsbakad till chips
  • Som bas i pestosås

Tips från kocken

Ta bort den hårda mittstjälken innan tillagning för bästa resultat

Massera bladen lätt med olivolja för att göra dem mörare när de serveras råa

Förvällning i 2-3 minuter gör bladen perfekta för frysning

Så Väljer Du Rätt

Välj kål med djupt mörkgröna till svarta, fasta blad utan gula eller bruna fläckar. Bladen ska vara spänstiga och inte slokande. Mindre blad är ofta mörare och mindre bittra än större.

Roliga Smaker att Kombinera med Svartkål

Svartkål + vitlök + chili + citron
En klassisk italiensk kombination där citronens syra balanserar kålens jordiga toner
Svartkål + valnötter + parmesan
Nötterna ger krispighet medan parmesanen adderar salt umami
Svartkål + vita bönor + rosmarin
En värmande kombination perfekt för vintergrytor och soppor

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Svartkål

  • Grönkål (samma mängd)
  • Savojkål (samma mängd)
  • Mangold (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
September
Oktober
November
December

Förvaring

Förvara svartkål i kylskåp insvept i fuktat hushållspapper och en plastpåse. Håller cirka en vecka. Kan även frysas efter förvällning.

Kultivering & historia

Svartkål har sitt ursprung i italiensk matkultur, särskilt från Toscana där den är en viktig ingrediens i den traditionella soppan ribollita. I Sverige har den blivit alltmer populär de senaste åren som en näringsrik och trendig superfood, särskilt uppskattad i smoothies och sallader.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
32
Protein
3.3 g
Kolhydrater
4.4 g
Fett
0.7 g
Fiber
3.6 g

Vitaminer

Vitamin K
640 μg
Vitamin C
120 mg
Vitamin A
354 μg

Mineraler

Kalcium
150 mg
Järn
2 mg
Kalium
491 mg

Hälsofördelar

  • Rik på antioxidanter
  • Hög halt av vitamin K och C
  • God källa till kalcium och järn
  • Innehåller anti-inflammatoriska ämnen

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt klimatavtryck vid säsongsodling.
Hela plantan kan användas, även stjälkarna kan kokas mjuka.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept