Gustavs Kitchen

Vita bönor

Vita bönor är medelstora, krämigt vita bönor med en mild, något nötaktig smak och mjuk, mjölig konsistens. De är mångsidiga och tar lätt upp smaker från andra ingredienser. När de är kokta har de en len och krämig textur som gör dem perfekta för många olika maträtter.

Användningsområden

  • I soppor och grytor
  • Som bas i vegetariska biffar
  • I sallader
  • Som sidorätt
  • I dips och röror
  • Som proteinkälla i vegetariska rätter

Tips från kocken

Blötlägg alltid torkade vita bönor i minst 8 timmar eller över natten för bästa resultat

Tillsätt inte salt förrän bönorna är nästan färdigkokta, då salt kan göra skalen hårda

Spara kokvattnet från bönorna - det kan användas som bas i soppor eller såser

Så Väljer Du Rätt

Välj torra, hela bönor utan sprickor eller missfärgningar. För konserverade bönor, kontrollera att burken inte har bucklor eller är uppsvälld. Leta efter bönor som är jämnt vita utan fläckar.

Roliga Smaker att Kombinera med Vita bönor

Vita bönor + citron + rosmarin
Den friska citrussmaken och den aromatiska rosmarinen lyfter bönornas milda smak
Vita bönor + soltorkade tomater + basilika
En medelhavsinspirerad kombination där tomaternas sötma och basilikans fräschör kompletterar bönorna
Vita bönor + salvia + vitlök
En klassisk italiensk smakkombination som ger bönorna djup och karaktär

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Vita bönor

  • Cannellinibönor (samma mängd)
  • Kikärtor (samma mängd)
  • Stora limabönor (samma mängd)

Förvaring

Torkade vita bönor kan förvaras i en lufttät behållare i rumstemperatur i upp till ett år. Kokta bönor håller sig cirka 3-4 dagar i kylskåp och kan även frysas i upp till 6 månader.

Kultivering & historia

Vita bönor har länge varit en stapelvara i det svenska köket, särskilt i form av klassiska rätter som bönor i tomatsås. De är också en viktig ingrediens i medelhavsköket, där de används i soppor och grytor. I Sverige har vita bönor fått en renässans i och med ökat intresse för vegetarisk mat och hållbar kosthållning.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
333
Protein
23.4 g
Kolhydrater
60.1 g
Fett
0.9 g
Fiber
15.3 g

Vitaminer

Folat
227 μg
Tiamin (B1)
0.3 mg
Vitamin B6
0.4 mg

Mineraler

Järn
5.5 mg
Kalium
1190 mg
Magnesium
140 mg

Hälsofördelar

  • Rik på protein
  • Hög fiberhalt som bidrar till god maghälsa
  • Lågt glykemiskt index
  • Bra källa till mineraler och vitaminer
  • Kolesterolfri

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept