Användningsområden
- I soppor och grytor
- Som bas i vegetariska biffar
- I sallader
- Som sidorätt
- I dips och röror
- Som proteinkälla i vegetariska rätter
Tips från kocken
Blötlägg alltid torkade vita bönor i minst 8 timmar eller över natten för bästa resultat
Tillsätt inte salt förrän bönorna är nästan färdigkokta, då salt kan göra skalen hårda
Spara kokvattnet från bönorna - det kan användas som bas i soppor eller såser
Så Väljer Du Rätt
Välj torra, hela bönor utan sprickor eller missfärgningar. För konserverade bönor, kontrollera att burken inte har bucklor eller är uppsvälld. Leta efter bönor som är jämnt vita utan fläckar.
Roliga Smaker att Kombinera med Vita bönor
Smakprofil
Alternativ till Vita bönor
- Cannellinibönor (samma mängd)
- Kikärtor (samma mängd)
- Stora limabönor (samma mängd)
Förvaring
Torkade vita bönor kan förvaras i en lufttät behållare i rumstemperatur i upp till ett år. Kokta bönor håller sig cirka 3-4 dagar i kylskåp och kan även frysas i upp till 6 månader.
Kultivering & historia
Vita bönor har länge varit en stapelvara i det svenska köket, särskilt i form av klassiska rätter som bönor i tomatsås. De är också en viktig ingrediens i medelhavsköket, där de används i soppor och grytor. I Sverige har vita bönor fått en renässans i och med ökat intresse för vegetarisk mat och hållbar kosthållning.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på protein
- Hög fiberhalt som bidrar till god maghälsa
- Lågt glykemiskt index
- Bra källa till mineraler och vitaminer
- Kolesterolfri