Användningsområden
- Färsk i sallader
- Som bas i tomatsås
- På smörgåsar och i sandwichar
- I grytor och soppor
- Grillad eller ugnsbakad som tillbehör
- Som pizzatopping
- I gazpacho
Tips från kocken
Förvara aldrig tomater i kylskåp - det förstör både smak och konsistens
För intensivare smak, torka tomater i ugnen på låg värme
Skålla och skala tomater enkelt genom att göra ett kryss i skalet och doppa i kokande vatten
Servera gärna tomater i rumstemperatur för bästa smak
Så Väljer Du Rätt
Välj tomater som känns fasta men ger något efter för tryck. De ska ha en jämn färg och vara fria från fläckar och skador. Dofta på tomaten - en god tomatdoft indikerar god smak. För bästa smak, välj säsongens tomater.
Roliga Smaker att Kombinera med Tomat
Smakprofil
Alternativ till Tomat
- Paprika (samma mängd)
- Zucchini (samma mängd)
- Aubergine (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Förvara mogna tomater i rumstemperatur för bästa smak. Undvik att lägga dem i kylskåp då det påverkar smak och konsistens negativt. Halvmogna tomater kan mogna färdigt i rumstemperatur, gärna tillsammans med ett äpple som påskyndar mognadsprocessen.
Kultivering & historia
Tomaten kom till Europa på 1500-talet men ansågs länge vara giftig. Idag är den en av världens mest odlade och använda grönsaker. I Sverige blev tomaten vanlig först på 1900-talet och är nu en grundpelare i det moderna köket, särskilt populär i sallader och som bas i många såser.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanten lykopen
- Stärker immunförsvaret genom vitamin C
- Bra för ögonhälsan genom vitamin A
- Lågt kaloriinnehåll