Gustavs Kitchen

Tomat

Tomaten är en saftig, röd fruktgrönsak med ett tunt skal och köttigt, saftigt fruktkött fyllt med små ätbara frön. Den har en balanserad söt-syrlig smak med inslag av umami. Tomater finns i många olika storlekar, former och färger, från små körsbärstomater till stora bifftomater.

Användningsområden

  • Färsk i sallader
  • Som bas i tomatsås
  • På smörgåsar och i sandwichar
  • I grytor och soppor
  • Grillad eller ugnsbakad som tillbehör
  • Som pizzatopping
  • I gazpacho

Tips från kocken

Förvara aldrig tomater i kylskåp - det förstör både smak och konsistens

För intensivare smak, torka tomater i ugnen på låg värme

Skålla och skala tomater enkelt genom att göra ett kryss i skalet och doppa i kokande vatten

Servera gärna tomater i rumstemperatur för bästa smak

Så Väljer Du Rätt

Välj tomater som känns fasta men ger något efter för tryck. De ska ha en jämn färg och vara fria från fläckar och skador. Dofta på tomaten - en god tomatdoft indikerar god smak. För bästa smak, välj säsongens tomater.

Roliga Smaker att Kombinera med Tomat

Tomat + jordgubbar + basilika
En överraskande kombination där tomatens umami möter jordgubbens sötma och basilikans fräschör
Tomat + vattenmelon + fetaost
Söt, saftig och salt kombination perfekt för varma sommardagar
Tomat + persika + burrata
Söta persikor förstärker tomatens naturliga sötma medan burratan adderar krämig textur

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Tomat

  • Paprika (samma mängd)
  • Zucchini (samma mängd)
  • Aubergine (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Juni
Juli
Augusti
September

Förvaring

Förvara mogna tomater i rumstemperatur för bästa smak. Undvik att lägga dem i kylskåp då det påverkar smak och konsistens negativt. Halvmogna tomater kan mogna färdigt i rumstemperatur, gärna tillsammans med ett äpple som påskyndar mognadsprocessen.

Kultivering & historia

Tomaten kom till Europa på 1500-talet men ansågs länge vara giftig. Idag är den en av världens mest odlade och använda grönsaker. I Sverige blev tomaten vanlig först på 1900-talet och är nu en grundpelare i det moderna köket, särskilt populär i sallader och som bas i många såser.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
18
Protein
0.9 g
Kolhydrater
3.9 g
Fett
0.2 g
Fiber
1.2 g

Vitaminer

Vitamin C
23 mg
Vitamin A
833 IU
Vitamin K
7.9 µg

Mineraler

Kalium
237 mg
Fosfor
24 mg
Magnesium
11 mg

Hälsofördelar

  • Rik på antioxidanten lykopen
  • Stärker immunförsvaret genom vitamin C
  • Bra för ögonhälsan genom vitamin A
  • Lågt kaloriinnehåll

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Relativt lågt vid säsongsodling, högre vid växthusodling vintertid.
Övermodna tomater kan användas i såser eller soppa. Förvara rätt för att minimera svinn..

Gustavs Kitchen

Mat & Recept