Användningsområden
- Grillad som tillbehör
- I vegetariska grytor
- Som bas i röror som baba ganoush
- I lasagne och gratänger
- Friterad som tempura
- I curry och wokrätter
Tips från kocken
Salta skivad aubergine och låt den dra i 30 minuter för att dra ut vätska och minska bitterheten
Pensla med olja före grillning för att förhindra att den torkar ut
Välj mindre auberginer för mildare smak och färre frön
Så Väljer Du Rätt
Välj auberginer som känns tunga för sin storlek och har blank, spänstig hud utan bruna fläckar eller skrynklor. När du trycker lätt med tummen ska skalet fjädra tillbaka. Mindre auberginer tenderar att vara mildare i smaken och ha färre frön.
Roliga Smaker att Kombinera med Aubergine
Smakprofil
Alternativ till Aubergine
- Zucchini (samma mängd)
- Portabellosvamp (3/4 mängd)
- Squash (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Förvara aubergine i rumstemperatur om den ska användas inom några dagar. I kylskåp håller den upp till en vecka, men kan bli bitter av för kall förvaring. Undvik att skära i auberginen förrän den ska användas då köttet mörknar snabbt.
Kultivering & historia
Aubergine är en central ingrediens i medelhavsköket, särskilt i rätter som ratatouille och moussaka. Den är också mycket populär i asiatisk matlagning, där den ofta används i curry- och wokrätter. I Sverige har auberginen blivit allt vanligare i och med det ökade intresset för vegetarisk matlagning och medelhavsmat.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanter
- Lågt kaloriinnehåll
- Bra fiberkälla
- Kan hjälpa till att sänka kolesterol