Gustavs Kitchen

Squash

Squash är en mångsidig grönsak med milt, sött kött och ätbart skal. Den kommer i många former och färger, från ljusgul till mörkgrön. Köttet är saftigt och mört med en delikat, mild smak som gör den perfekt för både matlagning och råkost.

Användningsområden

  • Grillad som tillbehör
  • Riven i bröd och kakor
  • Stekt i wok eller panna
  • Ugnsbakad med örter
  • Rå i sallader
  • Som pasta-alternativ (zucchini-pasta)
  • I grytor och soppor

Tips från kocken

Salta squashen före tillagning för att dra ut överflödig vätska

Grilla eller stek på hög värme för att undvika vattnigt resultat

Perfekt för att ge fyllighet till vegetariska rätter

Så Väljer Du Rätt

Välj squash som känns fast och tung för sin storlek. Skalet ska vara blankt och oskadat utan mjuka fläckar. Mindre squash tenderar att vara mörare och ha färre kärnor.

Roliga Smaker att Kombinera med Squash

Squash + citron + mynta
En fräsch kombination där squashens milda sötma möter citronens syrlighet och myntans friska smak
Squash + getost + honung
Getostens sälta och honungens sötma kompletterar squashens milda smak perfekt
Squash + valnötter + salvia
Valnötternas nötiga smak och salvians aromatiska noter lyfter squashens naturliga sötma

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Squash

  • Aubergine (samma mängd)
  • Pumpa (samma mängd)
  • Gurka (samma mängd (i sallader))

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Juni
Juli
Augusti
September

Förvaring

Förvara squash i kylskåp i upp till en vecka. Undvik att tvätta den innan förvaring då fukt kan påskynda förruttnelse. Kan även frysas efter förvällning.

Kultivering & historia

Squash har odlats i tusentals år och var en viktig gröda för ursprungsbefolkningen i Amerika. I Sverige har den blivit alltmer populär de senaste decennierna, särskilt i vegetarisk matlagning och som ett hälsosamt alternativ i olika rätter.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
17
Protein
1.2 g
Kolhydrater
3.1 g
Fett
0.3 g
Fiber
1 g

Vitaminer

Vitamin C
17 mg
Vitamin A
200 IU
Vitamin K
4.3 µg

Mineraler

Kalium
261 mg
Magnesium
18 mg
Fosfor
32 mg

Hälsofördelar

  • Lågt kaloriinnehåll
  • Rik på antioxidanter
  • God källa till vitaminer och mineraler
  • Högt vatteninnehåll som bidrar till vätskebalansen

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt klimatavtryck vid säsongsodling.
Hela grönsaken kan användas, inklusive skal och frön.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept