Squash är en mångsidig grönsak med milt, sött kött och ätbart skal. Den kommer i många former och färger, från ljusgul till mörkgrön. Köttet är saftigt och mört med en delikat, mild smak som gör den perfekt för både matlagning och råkost.
Användningsområden
- Grillad som tillbehör
- Riven i bröd och kakor
- Stekt i wok eller panna
- Ugnsbakad med örter
- Rå i sallader
- Som pasta-alternativ (zucchini-pasta)
- I grytor och soppor
Tips från kocken
Salta squashen före tillagning för att dra ut överflödig vätska
Grilla eller stek på hög värme för att undvika vattnigt resultat
Perfekt för att ge fyllighet till vegetariska rätter
Så Väljer Du Rätt
Välj squash som känns fast och tung för sin storlek. Skalet ska vara blankt och oskadat utan mjuka fläckar. Mindre squash tenderar att vara mörare och ha färre kärnor.
Roliga Smaker att Kombinera med Squash
Squash + citron + mynta
En fräsch kombination där squashens milda sötma möter citronens syrlighet och myntans friska smak
Squash + getost + honung
Getostens sälta och honungens sötma kompletterar squashens milda smak perfekt
Squash + valnötter + salvia
Valnötternas nötiga smak och salvians aromatiska noter lyfter squashens naturliga sötma
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Squash
- Aubergine (samma mängd)
- Pumpa (samma mängd)
- Gurka (samma mängd (i sallader))
Säsong
Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Juni
Juli
Augusti
September
Förvaring
Förvara squash i kylskåp i upp till en vecka. Undvik att tvätta den innan förvaring då fukt kan påskynda förruttnelse. Kan även frysas efter förvällning.
Kultivering & historia
Squash har odlats i tusentals år och var en viktig gröda för ursprungsbefolkningen i Amerika. I Sverige har den blivit alltmer populär de senaste decennierna, särskilt i vegetarisk matlagning och som ett hälsosamt alternativ i olika rätter.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
17
Protein
1.2 g
Kolhydrater
3.1 g
Fett
0.3 g
Fiber
1 g
Vitaminer
Vitamin C
17 mg
Vitamin A
200 IU
Vitamin K
4.3 µg
Mineraler
Kalium
261 mg
Magnesium
18 mg
Fosfor
32 mg
Hälsofördelar
- Lågt kaloriinnehåll
- Rik på antioxidanter
- God källa till vitaminer och mineraler
- Högt vatteninnehåll som bidrar till vätskebalansen
Miljöpåverkan
Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt klimatavtryck vid säsongsodling.
Hela grönsaken kan användas, inklusive skal och frön.