Gustavs Kitchen

Gurka

Gurka är en långsmal, grön grönsak med ett krispigt, saftigt fruktkött och mild, svagt söt smak. Den består till största delen av vatten och har ett tunt skal som kan vara både slätt och knottrig beroende på sort. Inuti finns ett mjukare parti med små ätbara frön.

Användningsområden

  • I sallader
  • Som smörgåspålägg
  • Inlagd som pickles
  • I tzatziki
  • Som garnering
  • I smoothies
  • Som snacks

Tips från kocken

Skär gurkan precis innan servering för bästa krispighet

Salta gurkan lätt och låt vätskan rinna av före användning i sallader för att undvika vattnig sallad

För dekorativ effekt, dra en gaffel längs gurkan innan du skär den

Så Väljer Du Rätt

Välj gurkor som känns fasta och tunga för sin storlek. Skalet ska vara blankt och jämnt färgat utan mörka eller mjuka fläckar. Undvik gurkor som är gulaktiga eller har skrumpnat skal.

Roliga Smaker att Kombinera med Gurka

Gurka + vattenmelon + fetaost
En fräsch kombination där gurkans krispighet möter vattenmelonens sötma och fetaostens sälta
Gurka + mynta + lime
En uppfriskande trio där myntan förstärker gurkans naturliga fräschör och limen adderar syrlighet
Gurka + wasabi + sesamfrön
En spännande fusion där wasabins hetta balanseras av gurkans mildhet och sesamfrönas nötighet

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Gurka

  • Zucchini (samma mängd)
  • Squash (samma mängd)
  • Salladskål (samma mängd för krispig konsistens)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Juni
Juli
Augusti
September

Förvaring

Gurka förvaras bäst i kylskåp, insvept i plastfolie eller i plastpåse. Optimal temperatur är runt 8-10°C. Undvik att förvara gurka tillsammans med etylenproducerande frukter som äpplen och tomater då den är känslig för etylengas.

Kultivering & historia

Gurkan har varit en viktig del av svensk matkultur i århundraden och är en av våra mest konsumerade grönsaker. Den används flitigt i sallader, som smörgåspålägg och som pickles. I Sverige är den även starkt förknippad med midsommarfirande och smörgåstårtor.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
15
Protein
0.7 g
Kolhydrater
3.6 g
Fett
0.1 g
Fiber
0.5 g

Vitaminer

Vitamin C
8 mg
Vitamin K
16.4 μg
Vitamin A
105 IU

Mineraler

Kalium
147 mg
Magnesium
13 mg
Fosfor
24 mg

Hälsofördelar

  • Rik på antioxidanter
  • Vätskebalanserade
  • Lågt kaloriinnehåll
  • Bra för hud och hår

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Relativt lågt klimatavtryck vid säsongsodling, högre vid växthusodling vintertid.
Hela gurkan kan användas, även skalet. Överbliven gurka kan användas i smoothies eller tzatziki.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept