Användningsområden
- I sallader
- Som smörgåspålägg
- Inlagd som pickles
- I tzatziki
- Som garnering
- I smoothies
- Som snacks
Tips från kocken
Skär gurkan precis innan servering för bästa krispighet
Salta gurkan lätt och låt vätskan rinna av före användning i sallader för att undvika vattnig sallad
För dekorativ effekt, dra en gaffel längs gurkan innan du skär den
Så Väljer Du Rätt
Välj gurkor som känns fasta och tunga för sin storlek. Skalet ska vara blankt och jämnt färgat utan mörka eller mjuka fläckar. Undvik gurkor som är gulaktiga eller har skrumpnat skal.
Roliga Smaker att Kombinera med Gurka
Smakprofil
Alternativ till Gurka
- Zucchini (samma mängd)
- Squash (samma mängd)
- Salladskål (samma mängd för krispig konsistens)
Säsong
Förvaring
Gurka förvaras bäst i kylskåp, insvept i plastfolie eller i plastpåse. Optimal temperatur är runt 8-10°C. Undvik att förvara gurka tillsammans med etylenproducerande frukter som äpplen och tomater då den är känslig för etylengas.
Kultivering & historia
Gurkan har varit en viktig del av svensk matkultur i århundraden och är en av våra mest konsumerade grönsaker. Den används flitigt i sallader, som smörgåspålägg och som pickles. I Sverige är den även starkt förknippad med midsommarfirande och smörgåstårtor.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanter
- Vätskebalanserade
- Lågt kaloriinnehåll
- Bra för hud och hår