Gustavs Kitchen

Mozzarella

Mozzarella är en mild, färsk italiensk ost gjord traditionellt av buffelmjölk, men numera ofta även av komjölk. Den har en len, elastisk konsistens och en mild, något söt smak. Osten är vit, fuktig och har en mjuk, nästan krämig textur som gör den perfekt för smältning.

Användningsområden

  • Pizza
  • Caprese-sallad
  • Pasta
  • Gratänger
  • Sallader
  • Antipasti

Så Väljer Du Rätt

Välj mozzarella som ser len och blank ut, utan några mörkare fläckar eller sprickor. Färsk mozzarella ska ha en mjuk, nästan krämig konsistens och en mild, söt doft.

Roliga Smaker att Kombinera med Mozzarella

Mozzarella + tomat + basilika
En klassisk kombination som representerar den italienska flaggans färger och skapar en perfekt balans mellan mjukhet, syrlighet och örtig fräschör
Mozzarella + honung + valnötter
Ostens milda smak kompletteras av honungens sötma och valnötternas nötiga kryddighet
Mozzarella + olivolja + svartpeppar
Den krämiga osten får liv av den skarpa olivoljans smak och svartpepperns hetta

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Mozzarella

  • Burrata (samma mängd)
  • Ricotta (något mindre mängd)
  • Feta (mindre mängd pga starkare smak)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

Förvaring

Förvara i kylskåp i försluten förpackning. Konsumera inom 5-7 dagar efter öppnande. Bör förvaras i vatten eller lake för att behålla fuktigheten.

Kultivering & historia

Mozzarella är en central ingrediens i italiensk matlagning, särskilt känd för sin roll i pizza, caprese-sallad och andra medelhavsinspirerade rätter. Traditionellt kommer den äkta mozzarellan från Kampanien-regionen i södra Italien, där buffeluppfödning är vanlig.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
280
Protein
22 g
Kolhydrater
2 g
Fett
22 g
Fiber
0 g

Vitaminer

Kalcium
300 mg
Vitamin B12
1.1 μg
Vitamin A
200 IU

Mineraler

Fosfor
250 mg
Kalium
120 mg
Zink
2.5 mg

Hälsofördelar

  • Rik på protein
  • God källa till kalcium
  • Innehåller probiotiska bakterier

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept