Gustavs Kitchen

Napa-kål (Salladskål)

Napa-kål är en avlång kålsort med ljusgröna, krusiga blad och vita, tjocka bladnerver. Den har en mild, söt och krispig smak som är mindre besk än vanlig vitkål. Bladen är mjälla och saftiga med en delikat textur som gör den perfekt för både råkost och tillagade rätter.

Användningsområden

  • I sallader och råkost
  • Som bas i kimchi
  • I wokrätter
  • I asiatiska soppor
  • Som wrap eller omslag
  • I vårrullar och dumplings

Tips från kocken

Skär bort den hårda rotänden precis innan användning

För krispigare sallad, lägg skurna bitar i iskallt vatten några minuter

Spara de yttre bladen till wokrätter och använd de inre, sprödare bladen till sallader

Så Väljer Du Rätt

Välj huvuden som känns fasta och tunga för sin storlek. Bladen ska vara fräscht gröna utan bruna fläckar eller skador. Undvik exemplar med gulnande eller slokande blad.

Roliga Smaker att Kombinera med Napa-kål (Salladskål)

Napa-kål + sesamolja + risvinäger
En enkel asiatisk sallad där sesamoljans nötighet möter vinägerns syrlighet
Napa-kål + äpple + ingefära
Fräsch kombination där äpplets sötma och ingefärans hetta kompletterar kålens milda smak
Napa-kål + miso + citron
Umamirikt och syrligt där mison ger djup och citronen friskhet

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Napa-kål (Salladskål)

  • Vitkål (samma mängd)
  • Spetskål (samma mängd)
  • Pak choi (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

Förvaring

Förvara i plastpåse i kylskåp upp till en vecka. Undvik att tvätta före förvaring då fukt kan påskynda förruttnelse. Skadade blad bör tas bort för att förlänga hållbarheten.

Kultivering & historia

Napa-kål är en grundingrediens i det östasiatiska köket, särskilt i Kina, Korea och Japan. Den används traditionellt i kimchi, wokrätter och soppor. I Sverige blev den populär under 1980-talet som en lättare och mildare alternativ till vanlig vitkål.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
13
Protein
1.2 g
Kolhydrater
2.2 g
Fett
0.2 g
Fiber
1 g

Vitaminer

Vitamin C
45 mg
Vitamin K
42.9 μg
Folat
79 μg

Mineraler

Kalium
238 mg
Kalcium
77 mg
Magnesium
13 mg

Hälsofördelar

  • Rik på vitamin C och K
  • Lågt kaloriinnehåll
  • Bra källa till antioxidanter
  • Innehåller kostfiber

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Relativt lågt klimatavtryck vid lokal odling.
Hela kålen kan användas, inklusive stjälkar och ytterblad.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept