Användningsområden
- I sallader och råkost
- Som bas i kimchi
- I wokrätter
- I asiatiska soppor
- Som wrap eller omslag
- I vårrullar och dumplings
Tips från kocken
Skär bort den hårda rotänden precis innan användning
För krispigare sallad, lägg skurna bitar i iskallt vatten några minuter
Spara de yttre bladen till wokrätter och använd de inre, sprödare bladen till sallader
Så Väljer Du Rätt
Välj huvuden som känns fasta och tunga för sin storlek. Bladen ska vara fräscht gröna utan bruna fläckar eller skador. Undvik exemplar med gulnande eller slokande blad.
Roliga Smaker att Kombinera med Napa-kål (Salladskål)
Smakprofil
Alternativ till Napa-kål (Salladskål)
- Vitkål (samma mängd)
- Spetskål (samma mängd)
- Pak choi (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Förvara i plastpåse i kylskåp upp till en vecka. Undvik att tvätta före förvaring då fukt kan påskynda förruttnelse. Skadade blad bör tas bort för att förlänga hållbarheten.
Kultivering & historia
Napa-kål är en grundingrediens i det östasiatiska köket, särskilt i Kina, Korea och Japan. Den används traditionellt i kimchi, wokrätter och soppor. I Sverige blev den populär under 1980-talet som en lättare och mildare alternativ till vanlig vitkål.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på vitamin C och K
- Lågt kaloriinnehåll
- Bra källa till antioxidanter
- Innehåller kostfiber