Användningsområden
- Snabbstekt i wok eller panna
- Ugnsstekt som sidorätt
- Rå i sallader
- Ångkokt som tillbehör
- Som garnering på moderna rätter
Tips från kocken
Behöver minimal tillagning för att behålla sin krispighet och näringsämnen
Kan med fördel marineras lätt för att mjuka upp strukturen
Passar utmärkt att förvälla kort och sedan snabbsteka
Så Väljer Du Rätt
Välj kalettes med fast, knaprig struktur och klart färgade blad i lila och grönt. Undvik exemplar som är gulnande, slokande eller har bruna fläckar. Mindre rosetter tenderar att vara mildare i smaken.
Roliga Smaker att Kombinera med Kalettes
Smakprofil
Alternativ till Kalettes
- Grönkål (samma mängd)
- Brysselkål (samma mängd)
- Savojkål (samma mängd, strimlad)
Säsong
Förvaring
Förvaras i kylskåp i en perforerad plastpåse eller papperspåse. Håller sig fräsch i cirka 5-7 dagar. Undvik att tvätta innan förvaring då fukt kan påskynda förruttnelse.
Kultivering & historia
Kalettes utvecklades i Storbritannien genom traditionell växtförädling och introducerades på marknaden 2010. Grönsaken skapades för att kombinera de bästa egenskaperna från både grönkål och brysselkål, samtidigt som man ville göra en mer tilltalande variant för de som tycker att traditionell brysselkål är för bitter.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanter
- Hög halt av vitamin K och C
- God källa till fiber
- Innehåller viktiga mineraler som järn och kalcium
- Lågt kaloriinnehåll