Gustavs Kitchen

Silverlök

Silverlök är en mindre lökvariant med en mild, söt och aromatisk smak. Den har ett silvervitt skal och ett vitt, fast fruktkött. Löken är perfekt för att ätas rå i sallader eller lätt tillagad där dess milda smak kommer till sin rätt.

Användningsområden

  • I sallader
  • Som garnering
  • Inlagd
  • I grytor och soppor
  • På smörrebröd och sandwichar

Tips från kocken

Skär silverlök i tunna skivor för att få fram den mildaste smaken

Blanchera kort i kokande vatten och kyl ned snabbt för att mildra den råa smaken om den ska användas i sallader

Perfekt för pickling då den behåller sin krispighet

Så Väljer Du Rätt

Välj fasta lökar med torrt, pappersaktigt skal som känns tunga för sin storlek. Undvik lökar med mjuka fläckar, mögel eller som börjat gro.

Roliga Smaker att Kombinera med Silverlök

Silverlök + räkor + dill
En klassisk svensk kombination där lökens milda sötma kompletterar räkornas salta smak och dillens fräschör
Silverlök + äpple + valnötter
En överraskande kombination där lökens mildhet möter äpplets syrlighet och valnötternas nötiga smak
Silverlök + citron + svartpeppar
En enkel men effektiv kombination där citronens syra och pepparens hetta lyfter lökens naturliga sötma

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Silverlök

  • Schalottenlök (samma mängd)
  • Rödlök (samma mängd)
  • Gul lök (något mindre mängd)

Förvaring

Förvara silverlök torrt och svalt i rumstemperatur eller i kylskåp. I rätt förhållanden kan den hålla flera månader. Undvik att förvara den i plastpåse då det kan leda till mögel.

Kultivering & historia

Silverlök har länge varit en uppskattad ingrediens i medelhavsköket, särskilt i Italien och Frankrike. I Sverige har den blivit alltmer populär som ett mildare alternativ till vanlig gul lök, särskilt i sallader och som garnering.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
32
Protein
1.1 g
Kolhydrater
7.3 g
Fett
0.1 g
Fiber
1.7 g

Vitaminer

Vitamin C
7.4 mg
Vitamin B6
0.12 mg
Folat
19 μg

Mineraler

Kalium
146 mg
Kalcium
23 mg
Magnesium
10 mg

Hälsofördelar

  • Rik på antioxidanter
  • Kan hjälpa till att sänka blodtrycket
  • Stärker immunförsvaret
  • Bra för matsmältningen

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept