Användningsområden
- Som bas i såser och dressingar
- Finhackad i sallader
- Karamelliserad som tillbehör
- I marinader och vinägretter
- Som smaksättare i grytor och soppor
Tips från kocken
Skala schalottenlök genom att först skära av ändarna och sedan klämma ut löken ur skalet
För finare skärning, skär först löken på längden och sedan i tunna skivor
Använd inte för hög värme vid stekning då schalottenlök lätt bränns
Så Väljer Du Rätt
Välj fasta lökar som känns tunga för sin storlek. Undvik lökar med mjuka fläckar eller synlig groning. Skalet ska vara torrt och prassligt.
Roliga Smaker att Kombinera med Schalottenlök
Smakprofil
Alternativ till Schalottenlök
- Gul lök (dubbel mängd)
- Rödlök (dubbel mängd)
- Vitlök (1/4 mängd)
Förvaring
Förvara schalottenlök torrt och svalt i rumstemperatur eller i kylskåp. Undvik att förvara den i plastpåsar då den behöver luftcirkulation. Håller flera månader under rätt förhållanden.
Kultivering & historia
Schalottenlök är en hörnsten i det franska köket och används flitigt i det asiatiska köket, särskilt i Thailand och Vietnam. I Sverige har den blivit alltmer populär i finare matlagning och används ofta i såser, dressingar och som smaksättare i olika rätter.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanter
- Kan hjälpa till att sänka blodsockernivåer
- Stödjer hjärt-kärlhälsan
- Innehåller antibakteriella ämnen