Användningsområden
- Som bas i soppor och grytor
- Hackad i sallader
- Stekt som grund i såser
- Karamelliserad som tillbehör
- I marinader och dressingar
Tips från kocken
Skär löken längs med fibrerna för jämnare tillagning
För mindre gråt vid hackning, kyl löken först och använd en vass kniv
Spara lökskalen för att färga buljong eller ägg naturligt
Så Väljer Du Rätt
Välj lökar som känns fasta och tunga för sin storlek. Skalet ska vara torrt och prassligt. Undvik lökar med mjuka fläckar, mögel eller som börjat gro.
Roliga Smaker att Kombinera med Gul lök
Smakprofil
Alternativ till Gul lök
- Röd lök (samma mängd)
- Schalottenlök (hälften så mycket)
- Purjolök (samma mängd)
Förvaring
Förvaras torrt och mörkt i rumstemperatur med god ventilation. Undvik att förvara lök i plastpåsar då det kan leda till mögel. Skuren lök förvaras i en lufttät behållare i kylskåp och bör användas inom några dagar.
Kultivering & historia
Gul lök är en grundpelare i matlagning världen över och har använts i tusentals år. I Sverige är den en av de mest använda grönsakerna och utgör basen i många klassiska rätter. Den är särskilt viktig i husmanskost där den bidrar med både smak och konsistens.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Innehåller antioxidanter
- Kan ha antiinflammatoriska egenskaper
- Bra för hjärt-kärlhälsan
- Stödjer immunförsvaret