Gustavs Kitchen

Purjolök

Purjolök är en långsmal, cylindrisk grönsak med vita och gröna delar. Den har en mildare och mer delikat smak än vanlig lök, med en söt och något nötig karaktär. Den vita delen är mest eftertraktad i matlagning, medan de mörkgröna bladen också kan användas men har en kraftigare smak.

Användningsområden

  • Som bas i soppor och grytor
  • Stekt som sidorätt
  • I pajer och quicher
  • Som smaksättare i buljong
  • Grillad eller ugnsbakad som egen rätt

Tips från kocken

Skär purjolöken på längden och skölj noga mellan lagren där sand och jord ofta samlas

De mörkgröna delarna kan sparas till buljonger

För finare skivor, skär purjolöken på längden först och sedan tvärs över

Så Väljer Du Rätt

Välj purjolök med fast, vit nederdel och fräscha, gröna blad. Undvik exemplar med slokande eller gulnande blad. Ju tjockare purjolöken är, desto grövre och kraftigare smak har den.

Roliga Smaker att Kombinera med Purjolök

Purjolök + äpple + blåmögelost
Den milda löken får sötma från äpplet och krämig sälta från osten - perfekt i en paj eller sallad
Purjolök + valnötter + citron
Nötterna ger krispighet och umami medan citronen lyfter purjolökens milda sötma
Purjolök + svamp + timjan
En jordnära kombination där purjolökens sötma kompletterar svampens umami och timjanens örtkryddighet

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Purjolök

  • Gul lök (samma mängd)
  • Vårlök (dubbel mängd)
  • Schalottenlök (3/4 mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

Förvaring

Förvara purjolök i kylskåp, helst insvept i fuktat hushållspapper och plastpåse. Kan hålla 1-2 veckor. Undvik att tvätta innan förvaring då detta förkortar hållbarheten.

Kultivering & historia

Purjolök har en lång historia i det svenska köket och är särskilt populär i soppor och grytor. Den är en viktig ingrediens i många klassiska rätter som purjolökssoppa och paj. I Wales är purjolök en nationalsymbol och har använts i matlagning sedan romartiden.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
61
Protein
1.5 g
Kolhydrater
14.2 g
Fett
0.3 g
Fiber
1.8 g

Vitaminer

Vitamin K
47 μg
Vitamin C
12 mg
Vitamin A
83 μg

Mineraler

Kalium
180 mg
Kalcium
59 mg
Magnesium
28 mg

Hälsofördelar

  • Rik på antioxidanter
  • Bra för matsmältningen
  • Stärker immunförsvaret
  • Innehåller prebiotiska fiber

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt klimatavtryck vid lokal odling.
Hela växten kan användas - gröna delar passar utmärkt i buljong eller som kompost.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept