Användningsområden
- Som bas i soppor och grytor
- Stekt som sidorätt
- I pajer och quicher
- Som smaksättare i buljong
- Grillad eller ugnsbakad som egen rätt
Tips från kocken
Skär purjolöken på längden och skölj noga mellan lagren där sand och jord ofta samlas
De mörkgröna delarna kan sparas till buljonger
För finare skivor, skär purjolöken på längden först och sedan tvärs över
Så Väljer Du Rätt
Välj purjolök med fast, vit nederdel och fräscha, gröna blad. Undvik exemplar med slokande eller gulnande blad. Ju tjockare purjolöken är, desto grövre och kraftigare smak har den.
Roliga Smaker att Kombinera med Purjolök
Smakprofil
Alternativ till Purjolök
- Gul lök (samma mängd)
- Vårlök (dubbel mängd)
- Schalottenlök (3/4 mängd)
Säsong
Förvaring
Förvara purjolök i kylskåp, helst insvept i fuktat hushållspapper och plastpåse. Kan hålla 1-2 veckor. Undvik att tvätta innan förvaring då detta förkortar hållbarheten.
Kultivering & historia
Purjolök har en lång historia i det svenska köket och är särskilt populär i soppor och grytor. Den är en viktig ingrediens i många klassiska rätter som purjolökssoppa och paj. I Wales är purjolök en nationalsymbol och har använts i matlagning sedan romartiden.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanter
- Bra för matsmältningen
- Stärker immunförsvaret
- Innehåller prebiotiska fiber