Användningsområden
- Rå i sallader
- Som garnering på pizza och tacos
- Picklad eller inlagd
- Grillad eller ugnsbakad
- I salsas och röror
- Som smaksättare i grytor och soppor
Tips från kocken
Lägg skivad rödlök i kallt vatten några minuter före servering för att mildra den starka smaken
För att undvika tårar vid hackning, kyl löken i förväg och använd en vass kniv
Spara de yttersta röda skalen för att färga buljonger eller kokspad naturligt
Så Väljer Du Rätt
Välj rödlök som känns fast och tung för sin storlek. Skalet ska vara torrt och prassligt utan några mörka eller mjuka fläckar. Undvik lök med gröna skott eller synlig mögel.
Roliga Smaker att Kombinera med Rödlök
Smakprofil
Alternativ till Rödlök
- Gul lök (samma mängd)
- Schalottenlök (hälften så mycket)
- Purjolök (samma mängd)
Förvaring
Förvara rödlök torrt och svalt i rumstemperatur, gärna i en nätpåse eller korg med god luftcirkulation. Undvik att förvara i plastpåse då det kan leda till mögel. Skuren rödlök förvaras i en lufttät behållare i kylskåp och bör användas inom några dagar.
Kultivering & historia
Rödlök har länge varit en viktig ingrediens i medelhavsköket och används flitigt i det svenska köket, särskilt i sallader och som garnering. Den har blivit alltmer populär i modern matlagning tack vare sin vackra färg och mildare smakprofil jämfört med gul lök.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanter
- Innehåller quercetin som kan ha anti-inflammatoriska egenskaper
- Bra källa till vitamin C och fiber
- Kan hjälpa till att sänka blodsockernivåer