Gustavs Kitchen

Koslök (kinesisk lök)

Koslök är en flerårig växt med platta, mörkgröna blad som påminner om gräslök men är bredare och kraftigare. Den har en distinkt vitlöks- och gräslöksliknande smak med en mild sötma. Bladen är längre och tjockare än vanlig gräslök och växten producerar vackra vita blommor.

Användningsområden

  • I dumplingfyllningar
  • Som smaksättare i wokreätter
  • I äggrätter och omeletter
  • Som garnering på soppor och nudlar
  • I marinader och såser

Tips från kocken

Tillsätt koslök sent i tillagningen för att bevara dess smak och textur

Kan användas både färsk och tillagad, men ger olika smakprofiler

Tvätta noggrant innan användning då sand och jord kan fastna mellan bladen

Så Väljer Du Rätt

Välj koslök med klart gröna, fasta blad utan gula eller bruna fläckar. Bladen ska vara krispiga och inte slokande. Undvik buntar med klibbiga eller slemmiga blad.

Roliga Smaker att Kombinera med Koslök (kinesisk lök)

Koslök + ägg + sesamolja
En klassisk kombination där koslökens milda vitlökssmak kompletterar äggets krämighet och sesamoljans nötiga arom
Koslök + svamp + ingefära
Svampens jordiga toner möter koslökens milda vitlökssmak medan ingefäran ger en pikant hetta
Koslök + räkor + chiliolja
Skaldjurens sötma balanseras perfekt av koslökens aromatiska smak och chilioljans hetta

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Koslök (kinesisk lök)

  • Gräslök (samma mängd)
  • Purjolök (halva mängden)
  • Vitlök (en fjärdedels mängd)

Förvaring

Förvara färsk koslök insvept i fuktat hushållspapper i en plastpåse i kylskåp. Håller cirka en vecka. Kan även frysas efter att ha hackats, men förlorar då lite av sin krispighet.

Kultivering & historia

Koslök är en grundläggande ingrediens i det östasiatiska köket, särskilt i Kina där den används både färsk och tillagad. Den är särskilt populär i dumplings, wokreätter och som garnering. I Sverige har den blivit mer tillgänglig i och med det ökande intresset för asiatisk matlagning.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
30
Protein
3.2 g
Kolhydrater
4.1 g
Fett
0.4 g
Fiber
2.5 g

Vitaminer

Vitamin C
12 mg
Vitamin K
212 μg
Vitamin A
150 IU

Mineraler

Kalium
390 mg
Kalcium
45 mg
Järn
1.1 mg

Hälsofördelar

  • Rik på antioxidanter
  • God källa till vitamin K
  • Innehåller antibakteriella ämnen
  • Bra källa till fiber

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept