Gustavs Kitchen

Salladslök

Salladslök är en mild, fräsch lökvariant med långa gröna stjälkar och små vita lökar i botten. Den har en mildare och mer delikat smak än vanlig gul lök, med en krispig textur och en lätt pepprighet. Både de vita och gröna delarna kan användas i matlagning.

Användningsområden

  • Som garnering på soppor och grytor
  • I sallader
  • I wokrätter
  • I dipsåser och dressingar
  • I äggrätter
  • Som smaksättare i nudel- och risrätter

Tips från kocken

Spara rotänden med några centimeter av den vita delen och plantera i jord eller vatten för att odla ny salladslök

För bästa resultat vid hackning, använd en vass kniv för att undvika att löken blir mosig

De gröna delarna är perfekta att frysa in och använda senare i soppor och grytor

Så Väljer Du Rätt

Välj salladslök med friska, gröna blad utan missfärgningar eller slokande delar. De vita delarna ska vara fasta och oskadade. Undvik exemplar med gulnande eller slemmiga blad.

Roliga Smaker att Kombinera med Salladslök

Salladslök + sesamolja + risvinäger
En klassisk asiatisk smakkombination där sesamoljans nötighet möter salladslökens fräschör och risvinägerns milda syra
Salladslök + miso + smör
Det salta misot och det krämiga smöret skapar en rik umamismak som kompletterar salladslökens milda löktoner
Salladslök + citron + svartpeppar
En enkel men effektiv kombination där citronens syra och svartpeppars hetta lyfter salladslökens naturliga sötma

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Salladslök

  • Gräslök (samma mängd)
  • Purjolök (hälften så mycket)
  • Silverlök (1/3 mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

Förvaring

Förvara salladslök i kylskåp inlindad i fuktat hushållspapper och plastpåse. Kan även ställas i ett glas med vatten och plastas över. Håller cirka en vecka vid rätt förvaring.

Kultivering & historia

Salladslök är en grundingrediens i det asiatiska köket men har blivit alltmer populär i Sverige som garnering och smaksättare. Den används flitigt i både varma och kalla rätter och är särskilt uppskattad i sallader, soppor och wokrätter.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
32
Protein
1.8 g
Kolhydrater
7.3 g
Fett
0.2 g
Fiber
2.6 g

Vitaminer

Vitamin K
207 μg
Vitamin C
18.8 mg
Vitamin A
997 IU

Mineraler

Kalium
276 mg
Kalcium
72 mg
Järn
1.5 mg

Hälsofördelar

  • Rik på antioxidanter
  • Stärker immunförsvaret
  • Bra för blodcirkulationen
  • Innehåller antibakteriella ämnen

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt klimatavtryck vid lokal odling.
Hela växten kan användas, inklusive rötterna som kan återplanteras.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept