Användningsområden
- Som garnering på soppor och grytor
- I sallader
- I wokrätter
- I dipsåser och dressingar
- I äggrätter
- Som smaksättare i nudel- och risrätter
Tips från kocken
Spara rotänden med några centimeter av den vita delen och plantera i jord eller vatten för att odla ny salladslök
För bästa resultat vid hackning, använd en vass kniv för att undvika att löken blir mosig
De gröna delarna är perfekta att frysa in och använda senare i soppor och grytor
Så Väljer Du Rätt
Välj salladslök med friska, gröna blad utan missfärgningar eller slokande delar. De vita delarna ska vara fasta och oskadade. Undvik exemplar med gulnande eller slemmiga blad.
Roliga Smaker att Kombinera med Salladslök
Smakprofil
Alternativ till Salladslök
- Gräslök (samma mängd)
- Purjolök (hälften så mycket)
- Silverlök (1/3 mängd)
Säsong
Förvaring
Förvara salladslök i kylskåp inlindad i fuktat hushållspapper och plastpåse. Kan även ställas i ett glas med vatten och plastas över. Håller cirka en vecka vid rätt förvaring.
Kultivering & historia
Salladslök är en grundingrediens i det asiatiska köket men har blivit alltmer populär i Sverige som garnering och smaksättare. Den används flitigt i både varma och kalla rätter och är särskilt uppskattad i sallader, soppor och wokrätter.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanter
- Stärker immunförsvaret
- Bra för blodcirkulationen
- Innehåller antibakteriella ämnen