Användningsområden
- Som garnering på soppor och grytor
- I sallader
- I wokrätter
- I dipsåser och dressingar
- Som smaksättare i nudel- och risrätter
Tips från kocken
Spara rotändarna och plantera om för ny tillväxt
De gröna delarna kan hackas och frysas för senare användning
Skär diagonalt för mer visuellt tilltalande presentation
Så Väljer Du Rätt
Välj knippelök med friska, gröna blad utan gula eller bruna fläckar. Den vita delen ska vara fast och fräsch. Undvik exemplar med slemmiga eller vissna blad.
Roliga Smaker att Kombinera med Knippelök
Smakprofil
Alternativ till Knippelök
- Purjolök (samma mängd)
- Gräslök (mindre mängd)
- Schalottenlök (halva mängden)
Säsong
Förvaring
Förvara knippelök i kylskåp, inlindad i fuktat hushållspapper och plastpåse. Håller cirka en vecka. Kan även ställas i ett glas med vatten med de gröna delarna uppåt för längre hållbarhet.
Kultivering & historia
Knippelök är en viktig ingrediens i det asiatiska köket men har blivit alltmer populär i Sverige, särskilt i sallader och som garnering. Den används flitigt i både det kinesiska och koreanska köket och har blivit en stapelvara i det moderna svenska köket.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanter
- Bra källa till vitamin K
- Stödjer immunförsvaret
- Lågt kaloriinnehåll