Gustavs Kitchen

Grapefrukt, vit

Vit grapefrukt är en stor citrusfrukt med ljusgul skal och blekt, gulvitt fruktkött. Den har en karakteristisk blandning av sött, surt och beskt som gör den unik bland citrusfrukter. Fruktköttet är saftigt och uppdelat i segment, omgivna av ett tunt, vitt skal.

Användningsområden

  • Färsk till frukost
  • I sallader
  • Som juice
  • I drinkar och cocktails
  • I desserter och marmelader

Tips från kocken

Supremera grapefrukten (skär ut segmenten utan hinnor) för bästa presentation i sallader

Grilla halvor med lite honung för en spännande dessert

Det vita skalet (albedo) är rikt på antioxidanter men mycket beskt

Så Väljer Du Rätt

Välj grapefrukter som känns tunga för sin storlek och har en fast, slät yta. Undvik frukter med mjuka fläckar eller skador i skalet. En mogen grapefrukt ska ge efter något vid lätt tryck.

Roliga Smaker att Kombinera med Grapefrukt, vit

Grapefrukt + avokado + chili
Den syrliga grapefrukten balanseras av krämig avokado medan chilin ger en spännande hetta
Grapefrukt + rosmarin + honung
Rosmarinens örtkryddighet kompletterar grapefrukten medan honungen mildrar syrligheten
Grapefrukt + pistage + mynta
Nötiga pistager möter frisk grapefrukt med mynta som en aromatisk brygga

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Grapefrukt, vit

  • Rosa grapefrukt (samma mängd)
  • Apelsin (samma mängd)
  • Pomelo (något mindre mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
April
November
December

Förvaring

Förvaras i rumstemperatur upp till en vecka eller i kylskåp upp till tre veckor. Undvik att stapla dem på varandra för att förhindra tryckskador.

Kultivering & historia

Grapefrukten upptäcktes först på Barbados som en korsning mellan apelsin och pomelo. Den vita grapefrukten var den ursprungliga varianten innan rosa och röda sorter utvecklades. I Sverige blev den populär under 1900-talet som en hälsosam frukostfrukt.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
42
Protein
0.8 g
Kolhydrater
10.7 g
Fett
0.1 g
Fiber
1.6 g

Vitaminer

Vitamin C
38 mg
Vitamin A
58 IU
Folat
13 µg

Mineraler

Kalium
135 mg
Kalcium
22 mg
Magnesium
10 mg

Hälsofördelar

  • Rik på C-vitamin
  • Innehåller antioxidanter
  • Kan hjälpa till att sänka kolesterol
  • Stödjer immunförsvaret

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Medelhög på grund av transport och kylförvaring.
Skalet kan användas till marmelad eller som smaksättare. Även det vita innerskalet är ätbart och nyttigt..

Gustavs Kitchen

Mat & Recept