Användningsområden
- Färsk till frukost
- I sallader
- Som juice
- I drinkar och cocktails
- I desserter och marmelader
Tips från kocken
Supremera grapefrukten (skär ut segmenten utan hinnor) för bästa presentation i sallader
Grilla halvor med lite honung för en spännande dessert
Det vita skalet (albedo) är rikt på antioxidanter men mycket beskt
Så Väljer Du Rätt
Välj grapefrukter som känns tunga för sin storlek och har en fast, slät yta. Undvik frukter med mjuka fläckar eller skador i skalet. En mogen grapefrukt ska ge efter något vid lätt tryck.
Roliga Smaker att Kombinera med Grapefrukt, vit
Smakprofil
Alternativ till Grapefrukt, vit
- Rosa grapefrukt (samma mängd)
- Apelsin (samma mängd)
- Pomelo (något mindre mängd)
Säsong
Förvaring
Förvaras i rumstemperatur upp till en vecka eller i kylskåp upp till tre veckor. Undvik att stapla dem på varandra för att förhindra tryckskador.
Kultivering & historia
Grapefrukten upptäcktes först på Barbados som en korsning mellan apelsin och pomelo. Den vita grapefrukten var den ursprungliga varianten innan rosa och röda sorter utvecklades. I Sverige blev den populär under 1900-talet som en hälsosam frukostfrukt.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på C-vitamin
- Innehåller antioxidanter
- Kan hjälpa till att sänka kolesterol
- Stödjer immunförsvaret