Användningsområden
- I rotmos och puréer
- Som bas i soppor och grytor
- Rå i sallader, riven eller tunt skivad
- Rostad i ugn som tillbehör
- Som smaksättare i buljonger
- Gratinerad med ost
- Som låg-kolhydratalternativ till potatis
Tips från kocken
Blötlägg skivad rotselleri i kallt vatten för att minska oxidering
Skala generöst för att ta bort alla ojämnheter och jordrester
Använd en stark, vass kniv för att skära genom den hårda roten
Så Väljer Du Rätt
Välj fasta, tunga rotselleri utan mjuka fläckar. Ytan ska vara fri från större sprickor och skador. Mindre exemplar tenderar att vara mer smakrika och mindre träiga.
Roliga Smaker att Kombinera med Rotselleri (stjälkar)
Smakprofil
Alternativ till Rotselleri (stjälkar)
- Palsternacka (samma mängd)
- Kålrot (samma mängd)
- Potatis (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Förvaras bäst i kylskåp, gärna insvept i papper. Kan hålla flera veckor om den förvaras svalt och mörkt. Skalad och skuren rotselleri bör användas inom några dagar och förvaras i en lufttät behållare.
Kultivering & historia
Rotselleri har länge varit en viktig ingrediens i det nordiska köket, särskilt i soppor och grytor. I Sverige är den en traditionell rotfrukt som ofta används i rotmos och som smaksättare i buljonger. Den har fått en renässans i modern matlagning där den används på nya kreativa sätt.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanter
- Bra källa till kostfiber
- Lågt kaloriinnehåll
- Innehåller viktiga mineraler