Gustavs Kitchen

Rotselleri (stjälkar)

Rotselleri är en knölig, brun rotfrukt med ett vitt, fast kött. Den har en karakteristisk aromatisk smak som påminner om selleri men är mildare och mer nötaktig. Rotsellerin har en grov, brun yta som behöver skalas före användning.

Användningsområden

  • I rotmos och puréer
  • Som bas i soppor och grytor
  • Rå i sallader, riven eller tunt skivad
  • Rostad i ugn som tillbehör
  • Som smaksättare i buljonger
  • Gratinerad med ost
  • Som låg-kolhydratalternativ till potatis

Tips från kocken

Blötlägg skivad rotselleri i kallt vatten för att minska oxidering

Skala generöst för att ta bort alla ojämnheter och jordrester

Använd en stark, vass kniv för att skära genom den hårda roten

Så Väljer Du Rätt

Välj fasta, tunga rotselleri utan mjuka fläckar. Ytan ska vara fri från större sprickor och skador. Mindre exemplar tenderar att vara mer smakrika och mindre träiga.

Roliga Smaker att Kombinera med Rotselleri (stjälkar)

Rotselleri + äpple + valnötter
Söt-syrligt äpple och nötiga valnötter kompletterar rotsellerin perfekt i sallader
Rotselleri + parmesan + tryffelolja
En lyxig kombination där umami från parmesan och tryffel förstärker rotsellerin
Rotselleri + honung + timjan
Honungens sötma och timjanens örtkryddighet lyfter rotsellerin vid ugnsbakning

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Rotselleri (stjälkar)

  • Palsternacka (samma mängd)
  • Kålrot (samma mängd)
  • Potatis (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
April
September
Oktober
November
December

Förvaring

Förvaras bäst i kylskåp, gärna insvept i papper. Kan hålla flera veckor om den förvaras svalt och mörkt. Skalad och skuren rotselleri bör användas inom några dagar och förvaras i en lufttät behållare.

Kultivering & historia

Rotselleri har länge varit en viktig ingrediens i det nordiska köket, särskilt i soppor och grytor. I Sverige är den en traditionell rotfrukt som ofta används i rotmos och som smaksättare i buljonger. Den har fått en renässans i modern matlagning där den används på nya kreativa sätt.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
42
Protein
1.5 g
Kolhydrater
9.2 g
Fett
0.3 g
Fiber
1.8 g

Vitaminer

Vitamin C
8 mg
Vitamin K
41 μg
Vitamin B6
0.2 mg

Mineraler

Kalium
300 mg
Fosfor
115 mg
Magnesium
20 mg

Hälsofördelar

  • Rik på antioxidanter
  • Bra källa till kostfiber
  • Lågt kaloriinnehåll
  • Innehåller viktiga mineraler

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt klimatavtryck vid lokal odling.
Hela roten kan användas, även skalet kan användas i buljonger.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept