Gustavs Kitchen

Romanesco

Romanesco är en fascinerande grönsak som ser ut som en blandning mellan blomkål och broccoli, med en unik, spiralformad struktur som följer ett matematiskt mönster kallat Fibonaccis sekvens. Den har en ljusgrön färg och en mild, nötaktig smak som påminner om både broccoli och blomkål, fast något sötare.

Användningsområden

  • Ångkokt som tillbehör
  • Ugnsbakad med olivolja och vitlök
  • Rå i sallader
  • Som dekorativt inslag på bufféer
  • I gratänger och pastarätter

Tips från kocken

Skär inte bort för mycket av stammen, den är både ätbar och god

Undvik överkokning då det förstör både textur och näringsämnen

Perfekt för visuellt imponerande rätter tack vare sitt unika utseende

Så Väljer Du Rätt

Välj romanesco med fast, kompakt huvud och frisk ljusgrön färg. Bladen ska vara krispiga och gröna. Undvik exemplar med bruna fläckar eller gulnande blad.

Roliga Smaker att Kombinera med Romanesco

Romanesco + brynt smör + rostade pinjenötter
Den nötiga smaken från både romanesco och pinjenötter förstärks av det brynta smöret
Romanesco + citron + chiliflakes
Citronens syra och chilins hetta lyfter romanescons milda smak
Romanesco + vitlök + anchois
En umamisprängd kombination där anchoisen förstärker romanescons naturliga sötma

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Romanesco

  • Blomkål (samma mängd)
  • Broccoli (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Augusti
September
Oktober
November

Förvaring

Förvara romanesco i kylskåp, helst i en perforerad plastpåse. Den håller sig fräsch i cirka 5-7 dagar. Undvik att tvätta den innan förvaring då fukt kan leda till mögel.

Kultivering & historia

Romanesco utvecklades under 1500-talet i Italien och är en symbol för naturens matematiska precision. Den har blivit alltmer populär i modern matlagning, både för sin unika visuella framtoning och sina kulinariska egenskaper.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
31
Protein
2.4 g
Kolhydrater
5.3 g
Fett
0.3 g
Fiber
2.1 g

Vitaminer

Vitamin C
87 mg
Vitamin K
102 μg
Folat
57 μg

Mineraler

Kalium
220 mg
Kalcium
33 mg
Magnesium
20 mg

Hälsofördelar

  • Rik på antioxidanter
  • Bra källa till C-vitamin
  • Innehåller folat
  • Rik på fiber

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Relativt lågt klimatavtryck vid säsongsodling.
Hela grönsaken kan användas, inklusive stammen och bladen.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept