Användningsområden
- I soppor och grytor
- Rå i sallader
- Rostade som tillbehör
- I smoothies och juicer
- Som garnering
Tips från kocken
Vita morötter kan bli lite vattniga vid kokning, föredra därför att rosta dem för att koncentrera smaken
Spara morotsblast och använd i pesto eller som garnering
Kan med fördel fermenteras för en spännande smakupplevelse
Så Väljer Du Rätt
Välj fasta, släta morötter utan sprickor eller mjuka fläckar. De ska kännas tunga för sin storlek och ha en jämn färg. Undvik morötter som är mjuka eller har börjat få skott.
Roliga Smaker att Kombinera med Morot, vit
Smakprofil
Alternativ till Morot, vit
- Orange morot (samma mängd)
- Palsternacka (samma mängd)
- Kålrot (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Förvara vita morötter svalt och mörkt, helst i kylskåp i en plastpåse med några lufthål. Ta bort eventuella blast före förvaring då den drar fukt från moroten. Kan hålla upp till flera månader vid rätt förvaring.
Kultivering & historia
Vita morötter var faktiskt den ursprungliga morotsvarianten innan den orange moroten blev populär på 1600-talet i Nederländerna. I Sverige har den varit en del av traditionellt jordbruk och används fortfarande i vissa regionala maträtter.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Bra källa till kostfiber
- Lågt kaloriinnehåll
- Innehåller antioxidanter
- Stödjer matsmältningen