Gustavs Kitchen

Morot, vit

Vit morot är en traditionell rotfrukt som liknar den orangea moroten i form men har en krämvit färg. Den har en mild, söt smak med subtila jordiga toner och en något mindre intensiv sötma än orange morot. Texturen är krispig och saftig när den är rå.

Användningsområden

  • I soppor och grytor
  • Rå i sallader
  • Rostade som tillbehör
  • I smoothies och juicer
  • Som garnering

Tips från kocken

Vita morötter kan bli lite vattniga vid kokning, föredra därför att rosta dem för att koncentrera smaken

Spara morotsblast och använd i pesto eller som garnering

Kan med fördel fermenteras för en spännande smakupplevelse

Så Väljer Du Rätt

Välj fasta, släta morötter utan sprickor eller mjuka fläckar. De ska kännas tunga för sin storlek och ha en jämn färg. Undvik morötter som är mjuka eller har börjat få skott.

Roliga Smaker att Kombinera med Morot, vit

Vit morot + honung + ingefära
En värmande kombination där morotens milda sötma förstärks av honungen och får en kryddig kick av ingefäran
Vit morot + citron + dill
En fräsch skandinavisk kombination där citronens syra lyfter morotens naturliga sötma och dillen adderar en örtig accent
Vit morot + brynt smör + salvia
En lyxig kombination där det brynta smöret ger nötiga toner och salvian adderar en aromatisk dimension

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Morot, vit

  • Orange morot (samma mängd)
  • Palsternacka (samma mängd)
  • Kålrot (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
September
Oktober
November
December

Förvaring

Förvara vita morötter svalt och mörkt, helst i kylskåp i en plastpåse med några lufthål. Ta bort eventuella blast före förvaring då den drar fukt från moroten. Kan hålla upp till flera månader vid rätt förvaring.

Kultivering & historia

Vita morötter var faktiskt den ursprungliga morotsvarianten innan den orange moroten blev populär på 1600-talet i Nederländerna. I Sverige har den varit en del av traditionellt jordbruk och används fortfarande i vissa regionala maträtter.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
35
Protein
0.9 g
Kolhydrater
8.2 g
Fett
0.2 g
Fiber
2.8 g

Vitaminer

Vitamin C
5 mg
Vitamin B6
0.1 mg
Vitamin K
13.2 μg

Mineraler

Kalium
320 mg
Kalcium
33 mg
Magnesium
12 mg

Hälsofördelar

  • Bra källa till kostfiber
  • Lågt kaloriinnehåll
  • Innehåller antioxidanter
  • Stödjer matsmältningen

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt klimatavtryck vid lokal odling.
Hela moroten kan användas, inklusive blasten som kan användas i pesto eller soppor.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept