Gul morot är en variant av den vanliga moroten med en vacker gul färg. Den har en mild, söt smak som påminner om den orange moroten men är något mildare och har subtila citrustoner. Konsistensen är krispig och saftig.
Användningsområden
- I sallader
- Som råkost
- I grytor och soppor
- Som garnityr
- I smoothies och juicer
Tips från kocken
Gula morötter behåller sin färg bättre vid tillagning än orange morötter
Passar utmärkt i färgglada rotfruktsgratänger
Kan användas för att ge naturlig gul färg åt soppor och puréer
Så Väljer Du Rätt
Välj fasta, släta morötter utan sprickor eller mjuka fläckar. De ska kännas tunga för sin storlek och ha en klar, gul färg. Undvik morötter som är mjuka eller har börjat få skott.
Roliga Smaker att Kombinera med Morot, gul
Gul morot + ingefära + apelsin
En fräsch kombination där morotens milda sötma möter ingefärans hetta och apelsinens citrussmak
Gul morot + honung + rosmarin
Honungen förstärker morotens naturliga sötma medan rosmarinen ger en aromatisk twist
Gul morot + tahini + citron
Tahinis krämighet kompletterar morotens krispighet, medan citronen ger en fräsch syrlighet
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Morot, gul
- Orange morot (samma mängd)
- Lila morot (samma mängd)
- Vit morot (samma mängd)
Säsong
Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
April
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December
Förvaring
Förvara i kylskåp i plastpåse med några hål för ventilation. Håller sig fräsch i 2-3 veckor. Klipp av blasten om sådan finns, då den drar fukt från moroten.
Kultivering & historia
Gula morötter är en av de ursprungliga morotsfärgerna som odlades innan den orange moroten blev dominerande på 1600-talet. I dag odlas de som en specialgröda och uppskattas för sin milda smak och dekorativa färg i matlagning.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
41
Protein
0.9 g
Kolhydrater
9.6 g
Fett
0.2 g
Fiber
2.8 g
Vitaminer
Vitamin A
120 μg
Vitamin C
5.9 mg
Vitamin K
13.2 μg
Mineraler
Kalium
320 mg
Kalcium
33 mg
Magnesium
12 mg
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanter
- Bra för ögonhälsan
- Stödjer immunförsvaret
- Bra fiberkälla
Miljöpåverkan
Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt klimatavtryck vid lokal odling.
Hela moroten kan användas, inklusive blast i pesto eller soppor.