Gustavs Kitchen

Lime, gul (Limett)

Lime är en liten, rund till oval citrusfrukt med tunn, grön till gulgrön skal. Fruktköttet är saftigt, blekgrönt och har en intensiv syrlig smak med en karakteristisk frisk arom. Mindre än citron men ofta mer syrlig och aromatisk.

Användningsområden

  • I drinkar och cocktails
  • Som smaksättare i fisk- och skaldjursrätter
  • I asiatiska rätter och marinader
  • I sallader och dressingar
  • Till desserter och bakverk
  • I såser och guacamole
  • Som garnering

Tips från kocken

Rulla limen mot en hård yta innan pressning för att få ut mer juice

Använd ett fint rivjärn för att riva skalet, undvik den vita delen som är bitter

För maximal juice, låt limen uppnå rumstemperatur innan pressning

Förvara pressad limejuice i glasflaska för bästa hållbarhet

Så Väljer Du Rätt

Välj lime som känns tung för sin storlek och har en fast, slät yta. Undvik frukter med bruna fläckar eller mjuka partier. En mogen lime ska ge efter något när man trycker lätt på skalet.

Roliga Smaker att Kombinera med Lime, gul (Limett)

Lime + jordgubbar + basilika
En överraskande fräsch kombination där limens syrlighet förstärker jordgubbarnas sötma medan basilikan adderar en aromatisk twist
Lime + kokosnöt + chili
En tropisk explosion där limens syra skär genom kokosnötens krämighet och chilin tillför hetta
Lime + mango + mynta
Söt tropisk frukt möter frisk syra och svalkande mynta - perfekt i sallader eller drinkar

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Lime, gul (Limett)

  • Citron (samma mängd)
  • Yuzu (hälften så mycket)
  • Kumquat (dubbel mängd)

Förvaring

Förvaras i rumstemperatur upp till en vecka eller i kylskåp upp till tre veckor. Kan även frysas som juice i iskuber. Undvik att förvara lime i plastpåsar då de kan mögla snabbare.

Kultivering & historia

Lime är en viktig ingrediens i det mexikanska och sydostasiatiska köket. I Sverige har limen blivit alltmer populär de senaste decennierna, särskilt i drinkar, desserter och asiatiska rätter. Den är också en viktig ingrediens i många moderna svenska kök för att ge fräschör och syrlighet till rätter.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
30
Protein
0.7 g
Kolhydrater
10.5 g
Fett
0.2 g
Fiber
2.8 g

Vitaminer

Vitamin C
29.1 mg
Folat
8 μg
Vitamin A
50 IU

Mineraler

Kalium
102 mg
Kalcium
33 mg
Magnesium
6 mg

Hälsofördelar

  • Rik på vitamin C
  • Innehåller antioxidanter
  • Kan stödja immunförsvaret
  • Bra för huden
  • Kan hjälpa matsmältningen

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Medelhögt klimatavtryck på grund av långa transporter.
Använd både saft och skal, överbliven lime kan frysas.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept