Användningsområden
- I drinkar och cocktails
- Som smaksättare i fisk- och skaldjursrätter
- I asiatiska rätter och marinader
- I sallader och dressingar
- Till desserter och bakverk
- I såser och guacamole
- Som garnering
Tips från kocken
Rulla limen mot en hård yta innan pressning för att få ut mer juice
Använd ett fint rivjärn för att riva skalet, undvik den vita delen som är bitter
För maximal juice, låt limen uppnå rumstemperatur innan pressning
Förvara pressad limejuice i glasflaska för bästa hållbarhet
Så Väljer Du Rätt
Välj lime som känns tung för sin storlek och har en fast, slät yta. Undvik frukter med bruna fläckar eller mjuka partier. En mogen lime ska ge efter något när man trycker lätt på skalet.
Roliga Smaker att Kombinera med Lime, gul (Limett)
Smakprofil
Alternativ till Lime, gul (Limett)
- Citron (samma mängd)
- Yuzu (hälften så mycket)
- Kumquat (dubbel mängd)
Förvaring
Förvaras i rumstemperatur upp till en vecka eller i kylskåp upp till tre veckor. Kan även frysas som juice i iskuber. Undvik att förvara lime i plastpåsar då de kan mögla snabbare.
Kultivering & historia
Lime är en viktig ingrediens i det mexikanska och sydostasiatiska köket. I Sverige har limen blivit alltmer populär de senaste decennierna, särskilt i drinkar, desserter och asiatiska rätter. Den är också en viktig ingrediens i många moderna svenska kök för att ge fräschör och syrlighet till rätter.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på vitamin C
- Innehåller antioxidanter
- Kan stödja immunförsvaret
- Bra för huden
- Kan hjälpa matsmältningen