Användningsområden
- Som smaksättare i drinkar och cocktails
- I marinader för fisk och skaldjur
- I asiatiska och mexikanska rätter
- Som garnering och smaksättare i desserter
- I dressingar och såser
- Som syra i guacamole och salsas
Tips från kocken
Rulla limen mot en hård yta innan pressning för att få ut mer juice
Använd ett fint rivjärn för att få mest smak från skalet utan att få med det vita, bittra
För maximal juice, ha limen i rumstemperatur innan pressning
Så Väljer Du Rätt
Välj lime som känns tung för sin storlek och har ett blankt, jämnt färgat skal utan bruna fläckar. En mogen lime ska ge efter något vid lätt tryck. Mörkgröna limefrukter är ofta mindre mogna och surare än de som börjar skifta i gult.
Roliga Smaker att Kombinera med Lime, grön
Smakprofil
Alternativ till Lime, grön
- Citron (samma mängd)
- Kumquat (dubbel mängd)
- Limejuicekoncentrat (1 lime ≈ 2 msk koncentrat)
Förvaring
Förvaras i rumstemperatur upp till en vecka eller i kylskåp upp till tre veckor. Kan även frysas som juice i iskuber. Undvik att förvara lime i plastpåsar då de kan mögla.
Kultivering & historia
Lime är en central ingrediens i det mexikanska och sydostasiatiska köket. I Sverige har limen blivit alltmer populär sedan 1990-talet, särskilt i drinkar, desserter och asiatiska rätter. Den gröna citrusfrukten har blivit en oumbärlig ingrediens i det moderna köket.