Gustavs Kitchen

Grapefrukt, rosa

Rosa grapefrukt är en stor citrusfrukt med en blandning av sött, surt och lätt bittert. Fruktköttet har en vacker rosa färg och är saftigare och något sötare än den vita varianten. Skalet är gult med en svag rosa ton och har en karakteristisk citrusdoft.

Användningsområden

  • Färsk som frukost eller mellanmål
  • I frukt- och grönsaksjuicer
  • Som ingrediens i sallader
  • I desserter och marmelader
  • Som smaksättare i drinkar och cocktails

Tips från kocken

Servera gärna i rumstemperatur för bästa smak

Skär bort det vita innerskalet för mindre bitter smak

Grilla halvor med lite honung för en spännande dessert

Använd saften i marinader för att mjuka upp kött

Så Väljer Du Rätt

Välj grapefrukter som känns tunga för sin storlek och har ett fast, slätt skal. Undvik frukter med mjuka fläckar eller skador. En mogen grapefrukt ska ge efter något vid lätt tryck.

Roliga Smaker att Kombinera med Grapefrukt, rosa

Rosa grapefrukt + avokado + chili
Krämig avokado balanserar grapefrukten syrlighet medan chilin ger en spännande hetta
Rosa grapefrukt + rosmarin + honung
Rosmarinens örtkryddighet kompletterar citrussmaken medan honungen mildrar syrligheten
Rosa grapefrukt + pistage + mynta
Nötiga pistager möter den friska citrussmaken medan myntan adderar en svalkande dimension

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Grapefrukt, rosa

  • Vit grapefrukt (samma mängd)
  • Apelsin (samma mängd, men sötare)
  • Pomelo (något större mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
April
November
December

Förvaring

Förvaras i rumstemperatur upp till en vecka eller i kylskåp upp till tre veckor. Undvik att stapla dem på varandra för att förhindra tryckskador.

Kultivering & historia

Rosa grapefrukt blev populär under 1900-talet som ett hälsosammare och sötare alternativ till den vita grapefrukten. Den har blivit särskilt omtyckt i Sverige som en del av frukosten och i juicer. Den rosa färgen kommer från lykopen, samma antioxidant som finns i tomater.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
42
Protein
0.8 g
Kolhydrater
10.7 g
Fett
0.1 g
Fiber
1.6 g

Vitaminer

Vitamin C
38.4 mg
Vitamin A
1150 IU
Folsyra
13 μg

Mineraler

Kalium
135 mg
Kalcium
22 mg
Magnesium
9 mg

Allergivarningar

  • Kan interagera med vissa mediciner, särskilt blodtrycksmedicin och statiner

Hälsofördelar

  • Rik på C-vitamin
  • Innehåller antioxidanten lykopen
  • Bra källa till fiber
  • Kan hjälpa till att sänka kolesterolnivåer

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Medelhög på grund av transport och kylförvaring.
Skalet kan användas till marmelad eller som smaksättare. Även det vita innerskalet är ätbart och näringsrikt..

Gustavs Kitchen

Mat & Recept