Gustavs Kitchen

Granatäpple

Granatäpple är en rundad frukt med en tjock, läderartad röd eller mörkröd yttre skal. Inuti finns hundratals små, glänsande röda kärnor (arils) som är fyllda med en söt-syrlig saft. Varje kärna är omgiven av en genomskinlig, juicy membran som ger en fräsch och något krispig textur.

Användningsområden

  • I sallader
  • Som topping på desserter
  • I drinkar och smoothies
  • Som dekoration
  • I marinader för kött
  • I soppor och såser

Så Väljer Du Rätt

Välj granatäpplen som känns tunga för sin storlek och har en fast, något blank yta. Undvik frukter med mjuka fläckar, sprickor eller tecken på mögel.

Roliga Smaker att Kombinera med Granatäpple

Granatäpple + getost + valnötter
En underbar balans mellan syrligt, krämigt och nötigt
Granatäpple + mynta + citron
Fräsch och pigg smakkombination som passar perfekt i sallader
Granatäpple + choklad + apelsin
Rika, mörka smaker som kompletterar varandra

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Granatäpple

  • Tranbär (samma mängd)
  • Körsbär (något mindre)
  • Röda vinbär (något mindre)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Augusti
September
Oktober

Förvaring

Hela granatäpplen kan förvaras i rumstemperatur i upp till en vecka eller i kylskåp i upp till två månader. Kärnorna (arilerna) kan förvaras i en tät behållare i kylskåp i 3-5 dagar.

Kultivering & historia

Granatäpplet har en lång och rik kulturell historia. Det har symboliserat fruktbarhet, rikedom och välstånd i många kulturer, från antikens Persien till medelhavsländerna och Mellanöstern. I Sverige har det blivit allt vanligare de senaste decennierna, särskilt inom matlagning och hälsotrender.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
83
Protein
1.7 g
Kolhydrater
18.7 g
Fett
1.2 g
Fiber
4 g

Vitaminer

Vitamin C
10.2 mg
Vitamin K
16.4 μg

Mineraler

Kalium
236 mg
Fosfor
36 mg

Hälsofördelar

  • Rik på antioxidanter
  • Kan hjälpa till att minska inflammation
  • Potentiellt hjärt- och kärlskyddande
  • Kan förbättra matsmältningen

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept