Gustavs Kitchen

Grapefrukt, röd

Röd grapefrukt är en stor citrusfrukt med rosa till rödfärgat fruktkött. Den har en komplex smak som kombinerar sötma, syrlighet och en karakteristisk beska. Skalet är gult med en svag rosa ton och fruktköttet är uppdelat i segment, likt andra citrusfrukter.

Användningsområden

  • Färsk som frukost eller mellanmål
  • Pressad juice
  • I sallader
  • Som garnering till drinkar
  • I desserter och marmelader

Tips från kocken

Filera grapefrukt genom att skära bort både skal och hinnor för bästa presentation

Värm frukten lätt före pressning för att få ut mer juice

Kombinera med salt för att dämpa beskan och framhäva sötman

Så Väljer Du Rätt

Välj grapefrukter som känns tunga för sin storlek och har ett fast, slätt skal. Undvik frukter med mjuka fläckar eller skrynkligt skal. En mogen grapefrukt ska ge efter något vid lätt tryck.

Roliga Smaker att Kombinera med Grapefrukt, röd

Grapefrukt + avokado + chili
Avokadons krämighet balanserar grapefrukten syrlighet medan chilin adderar en spännande hetta
Grapefrukt + rostade pistager + honung
Söt honung och nötiga pistager kompletterar grapefrukten syrliga karaktär
Grapefrukt + fänkål + olivolja
Fänkålens aniston och olivoljans rundhet skapar en elegant sallad med grapefrukten

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Grapefrukt, röd

  • Apelsin (samma mängd)
  • Pomelo (dubbel mängd)
  • Blodapelsin (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
April
November
December

Förvaring

Förvaras i rumstemperatur upp till en vecka eller i kylskåp upp till tre veckor. Undvik att stapla dem på varandra för att förhindra tryckskador.

Kultivering & historia

Grapefrukten upptäcktes först på Barbados som en korsning mellan apelsin och pomelo. Den röda varianten utvecklades senare genom naturlig mutation och selektiv odling. I Sverige har grapefrukten blivit populär som frukostfrukt och i juicer sedan 1960-talet.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
42
Protein
0.8 g
Kolhydrater
10.7 g
Fett
0.1 g
Fiber
1.6 g

Vitaminer

Vitamin C
38.4 mg
Vitamin A
1150 IU
Folsyra
13 µg

Mineraler

Kalium
166 mg
Kalcium
22 mg
Magnesium
10 mg

Hälsofördelar

  • Rik på antioxidanter
  • Stärker immunförsvaret
  • Kan hjälpa till att sänka kolesterolnivåer
  • Bidrar till god hjärthälsa

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Medelhög på grund av transport och kylförvaring.
Skalet kan användas till marmelad eller kanderas, kärnorna kan komposteras.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept