Gustavs Kitchen

Yamrot

Yamrot är en stärkelserik rotfrukt med brun, fjällig yta och vitt till svagt lila kött. Den har en nötaktig, mild smak och en krämig konsistens när den tillagas. Yamrot är större än potatis och kan väga flera kilo.

Användningsområden

  • Kokas och serveras som alternativ till potatis
  • Används i curryrätter
  • Görs till chips och snacks
  • Ingår i soppor och grytor
  • Kan malas till mjöl för bakning

Tips från kocken

Skala alltid yamrot före tillagning

Använd handskar vid hantering då rå yamrot kan irritera huden

Förkoka gärna i saltat vatten innan den används i recept

Kan bli kletig om den överkokas

Så Väljer Du Rätt

Välj fasta, tunga exemplar utan mjuka fläckar eller sprickor. Ytan ska vara relativt jämn och fri från mögel. Mindre exemplar tenderar att ha finare textur och bättre smak.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Yamrot

  • Potatis (samma mängd)
  • Sötpotatis (samma mängd)
  • Kassava (samma mängd)

Förvaring

Förvaras torrt och svalt, helst i rumstemperatur. Undvik kylskåp då kyla kan påverka smak och konsistens. Håller sig 1-2 veckor om den förvaras rätt. När den är skuren bör den användas inom några dagar.

Kultivering & historia

Yamrot är en grundläggande stapelvara i många asiatiska och polynesiska kök. I Sverige har den blivit mer tillgänglig genom ökad immigration och växande intresse för internationell matlagning. Den används ofta i vegetariska rätter och är populär i det asiatiska köket.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
112
Protein
1.5 g
Kolhydrater
26.5 g
Fett
0.2 g
Fiber
4.1 g

Vitaminer

Vitamin C
4.5 mg
Vitamin E
2.4 mg
Vitamin B6
0.3 mg

Mineraler

Kalium
591 mg
Magnesium
33 mg
Fosfor
84 mg

Allergivarningar

  • Kan orsaka klåda i mun och svalg om den inte tillagas ordentligt
  • Innehåller oxalsyra som kan påverka personer känsliga för njursten

Hälsofördelar

  • Rik på fiber
  • God källa till kalium
  • Innehåller antioxidanter
  • Lågt glykemiskt index

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept