Användningsområden
- Kokas och serveras som alternativ till potatis
- Används i curryrätter
- Görs till chips och snacks
- Ingår i soppor och grytor
- Kan malas till mjöl för bakning
Tips från kocken
Skala alltid yamrot före tillagning
Använd handskar vid hantering då rå yamrot kan irritera huden
Förkoka gärna i saltat vatten innan den används i recept
Kan bli kletig om den överkokas
Så Väljer Du Rätt
Välj fasta, tunga exemplar utan mjuka fläckar eller sprickor. Ytan ska vara relativt jämn och fri från mögel. Mindre exemplar tenderar att ha finare textur och bättre smak.
Smakprofil
Alternativ till Yamrot
- Potatis (samma mängd)
- Sötpotatis (samma mängd)
- Kassava (samma mängd)
Förvaring
Förvaras torrt och svalt, helst i rumstemperatur. Undvik kylskåp då kyla kan påverka smak och konsistens. Håller sig 1-2 veckor om den förvaras rätt. När den är skuren bör den användas inom några dagar.
Kultivering & historia
Yamrot är en grundläggande stapelvara i många asiatiska och polynesiska kök. I Sverige har den blivit mer tillgänglig genom ökad immigration och växande intresse för internationell matlagning. Den används ofta i vegetariska rätter och är populär i det asiatiska köket.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Allergivarningar
- Kan orsaka klåda i mun och svalg om den inte tillagas ordentligt
- Innehåller oxalsyra som kan påverka personer känsliga för njursten
Hälsofördelar
- Rik på fiber
- God källa till kalium
- Innehåller antioxidanter
- Lågt glykemiskt index