Användningsområden
- I sallader och som garnering
- I smoothies och gröna juicer
- Som smaksättare i soppor
- I smörgåsar och wraps
- Som bas i pesto
Tips från kocken
Tillsätt vattenkrasse i slutet av tillagningen för att bevara den fräscha smaken och näringsvärdet
Använd både blad och stjälkar för olika texturer i rätten
Kombinera gärna med milda ingredienser som låter krassens pepprighet komma fram
Så Väljer Du Rätt
Välj vattenkrasse med friskt gröna, knapriga blad utan gula eller bruna fläckar. Bladen ska vara fasta och stjälkarna spänstiga. Undvik buntar med slokande eller missfärgade blad.
Roliga Smaker att Kombinera med Vattenkrasse
Smakprofil
Alternativ till Vattenkrasse
- Rucola (samma mängd)
- Krasse (samma mängd)
- Babyspenat (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Förvara vattenkrasse i kylskåp insvept i lätt fuktigt hushållspapper i en plastpåse. Håller cirka 3-5 dagar. Kan även förvaras med stjälkarna i vatten och täckt med en plastpåse.
Kultivering & historia
Vattenkrasse har använts både som mat och medicinalväxt sedan antiken. I Sverige har den blivit alltmer populär i moderna sallader och som garnering, särskilt i fine dining-sammanhang. Den odlas traditionellt i rinnande vatten men finns nu även som odlad produkt i växthus.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på vitamin C och K
- Innehåller antioxidanter
- God källa till järn och kalcium
- Stödjer immunförsvaret