Användningsområden
- Ugnsbakad som tillbehör
- I soppor och grytor
- Som mos eller puré
- I desserter och bakverk
- Som pommes frites
- I smoothies och juicer
Tips från kocken
Skär i jämna bitar för jämn tillagning
Förkoka lätt innan grillning för bästa resultat
Behåll skalet på vid ugnsbakning för extra näring och textur
Kan användas som naturligt färgämne i bakning
Så Väljer Du Rätt
Välj fasta, jämna exemplar utan mjuka fläckar eller sprickor. Mindre storlekar tenderar att vara mer smakrika. Undvik sötpotatisar med gröna fläckar eller utväxter.
Roliga Smaker att Kombinera med Sötpotatis, lila
Smakprofil
Alternativ till Sötpotatis, lila
- Orange sötpotatis (samma mängd)
- Vanlig potatis (samma mängd)
- Butternutpumpa (samma mängd)
Förvaring
Förvaras mörkt och svalt, omkring 13-15°C. Undvik kylskåp då kyla kan påverka smaken negativt. Håller cirka 2-3 veckor vid rätt förvaring. Skadade exemplar bör användas snabbt.
Kultivering & historia
Lila sötpotatis har sitt ursprung i Sydamerika men har blivit särskilt populär i det asiatiska köket, främst i Japan och Hawaii där den kallas Okinawa-sötpotatis. I Sverige har den blivit alltmer populär som ett hälsosamt och färgglatt alternativ till vanlig potatis.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanter
- Bra källa till fiber
- Innehåller betakaroten
- Lågt glykemiskt index
- God källa till kalium och vitamin C