Gustavs Kitchen

Sötpotatis, lila

Lila sötpotatis är en näringsrik rotfrukt med ett intensivt lilafärgat kött och ett sött, nötaktigt smak. Den har en fast konsistens och behåller sin vackra färg även efter tillagning. Skalet är mörkbrunt till rödaktigt och köttet har en djup lila färg tack vare dess höga halt av antocyaniner.

Användningsområden

  • Ugnsbakad som tillbehör
  • I soppor och grytor
  • Som mos eller puré
  • I desserter och bakverk
  • Som pommes frites
  • I smoothies och juicer

Tips från kocken

Skär i jämna bitar för jämn tillagning

Förkoka lätt innan grillning för bästa resultat

Behåll skalet på vid ugnsbakning för extra näring och textur

Kan användas som naturligt färgämne i bakning

Så Väljer Du Rätt

Välj fasta, jämna exemplar utan mjuka fläckar eller sprickor. Mindre storlekar tenderar att vara mer smakrika. Undvik sötpotatisar med gröna fläckar eller utväxter.

Roliga Smaker att Kombinera med Sötpotatis, lila

Lila sötpotatis + tahini + citron
Den krämiga tahinin kompletterar sötpotatisens mjuka konsistens medan citronen ger en fräsch syrlighet
Lila sötpotatis + pecannötter + lönnsirap
En söt och nötig kombination som passar perfekt i desserter eller som tillbehör
Lila sötpotatis + kokos + lime
En tropisk kombination där kokosens mildhet möter limens syrlighet och sötpotatisens sötma

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Sötpotatis, lila

  • Orange sötpotatis (samma mängd)
  • Vanlig potatis (samma mängd)
  • Butternutpumpa (samma mängd)

Förvaring

Förvaras mörkt och svalt, omkring 13-15°C. Undvik kylskåp då kyla kan påverka smaken negativt. Håller cirka 2-3 veckor vid rätt förvaring. Skadade exemplar bör användas snabbt.

Kultivering & historia

Lila sötpotatis har sitt ursprung i Sydamerika men har blivit särskilt populär i det asiatiska köket, främst i Japan och Hawaii där den kallas Okinawa-sötpotatis. I Sverige har den blivit alltmer populär som ett hälsosamt och färgglatt alternativ till vanlig potatis.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
86
Protein
1.6 g
Kolhydrater
20.1 g
Fett
0.1 g
Fiber
3.3 g

Vitaminer

Vitamin A
14187 IU
Vitamin C
22 mg
Vitamin B6
0.3 mg

Mineraler

Kalium
337 mg
Magnesium
25 mg
Järn
0.7 mg

Hälsofördelar

  • Rik på antioxidanter
  • Bra källa till fiber
  • Innehåller betakaroten
  • Lågt glykemiskt index
  • God källa till kalium och vitamin C

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Relativt lågt klimatavtryck vid lokal odling.
Skalet kan ätas om sötpotatisen är ekologisk, använd även mindre perfekta exemplar i soppor eller mos.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept