Limequat är en hybrid mellan lime och kumquat. Den har en oval form och är något mindre än en lime. Frukten har ett tunt, ätbart skal som är gult till gröngult när den är mogen. Fruktköttet är saftigt och syrligt med en komplex citrussmak som kombinerar limens syrlighet med kumquatens söta inslag.
Användningsområden
- Som garnering i drinkar och cocktails
- I desserter och bakverk
- Som smaksättare i såser och marinader
- I sallader
- Som färsk pressad juice
Så Väljer Du Rätt
Välj limequats som känns fasta och har en jämn, blank yta. De ska vara gulgröna till färgen när de är mogna. Undvik frukter med bruna fläckar eller som känns mjuka.
Roliga Smaker att Kombinera med Limequat
Limequat + kokosmjölk + chili
Den syrliga citrussmaken gifter sig perfekt med kokosmjölkens krämighet, medan chilin adderar en spännande hetta
Limequat + mynta + honung
En fräsch kombination där myntans kyla möter limequatens syrlighet, balanserad av honungens sötma
Limequat + vanilj + kardemumma
En överraskande god dessertkombo där vaniljens värmande sötma kompletterar citrusens syrlighet och kardemummans kryddighet
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Limequat
- Lime (samma mängd)
- Kumquat (samma mängd)
- Citron (hälften så mycket)
Förvaring
Förvaras i rumstemperatur upp till en vecka eller i kylskåp upp till två veckor. Kan också frysas hela eller i skivor för användning i drycker.
Kultivering & historia
Limequat är en relativt ny citrusfrukt som först utvecklades i Florida. Den kombinerar det bästa från både lime och kumquat och har blivit populär i modern matlagning och mixologi. I Sverige är den främst en specialitetsfrukt som ibland kan hittas i välsorterade butiker.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
30
Protein
0.7 g
Kolhydrater
9 g
Fett
0.2 g
Fiber
2.5 g
Vitaminer
Vitamin C
45 mg
Vitamin A
120 IU
Folat
15 μg
Mineraler
Kalium
175 mg
Kalcium
25 mg
Magnesium
10 mg
Hälsofördelar
- Rik på vitamin C
- Innehåller antioxidanter
- Stödjer immunförsvaret
- Bra för huden
Miljöpåverkan
Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Relativt högt när importerad från långt håll.
Hela frukten kan användas, inklusive skalet.