Kycklingbröst är en mager och proteinrik köttdel från tamhöns. Det är en tunn, ljus köttbit som är mild i smaken och mycket versatil i matlagning. Kycklingbröst är känt för sin låga fetthalt och höga proteininnehåll, vilket gör det populärt bland hälsomedvetna matlagare.
Användningsområden
- Grillad
- Stekt
- Panerad
- I sallader
- I grytor
- Marinerad
- I sandwich
- Wok-tillagad
Så Väljer Du Rätt
Välj kycklingbröst som ser fasta och ljust rosa ut. Undvik de som har mörkare fläckar eller ser blöta ut. Färska kycklingbröst ska ha en mild, nästan osynlig lukt.
Roliga Smaker att Kombinera med Kycklingbröst
Kycklingbröst + citron + vitlök + rosmarin
En klassisk medelhavsinspirerad kombination där citronen ger syrlighet, vitlöken djup och rosmarin en aromatisk örtig ton
Kycklingbröst + honung + soja + sesamfrön
En asiatiskt inspirerad smakkombination där honungens sötma balanseras av sojans salt och sesamfröernas nötighet
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Kycklingbröst
- Kalkon (samma mängd)
- Tofu (något mindre)
- Quorn (samma mängd)
Förvaring
Förvara rått kycklingbröst i kylskåp och använd inom 1-2 dagar. Kan frysas i upp till 9 månader. Förvara alltid kycklingen täckt och separerad från andra livsmedel för att förhindra korskontamination.
Kultivering & historia
Kycklingbröst är en av de mest älskade köttdelarna globalt och används i oändligt många matlagningsstilar - från klassisk svensk husmanskost till internationella rätter som italiensk piccata, asiatiska wok-rätter och amerikanska grillrecept.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
165
Protein
31 g
Kolhydrater
0 g
Fett
3.6 g
Fiber
0 g
Vitaminer
B3 (Niacin)
10.3 mg
B6
0.5 mg
B12
0.3 µg
Mineraler
Kalium
256 mg
Fosfor
190 mg
Selen
24.5 µg
Hälsofördelar
- Högt proteininnehåll
- Låg fetthalt
- Rik på B-vitaminer
- Bra för muskeluppbyggnad