Gustavs Kitchen
Krämig Citronkycklingsoppa med Orzo

Krämig Citronkycklingsoppa med Orzo

Gustav
Gustav
Dec 22, 2025
Betyg: 4.9 av 5.
3 kommentarer.
Hoppa direkt till receptet.

Det finns något speciellt med en varm, krämig soppa som får hela köket att dofta gott. Den här citronkycklingsoppan är precis en sådan rätt - den är både tröstande och fräsch på samma gång tack vare den ljusa citronen som lyfter smakerna.

Det bästa är att den här soppan är gjord för vardagen. Den tar bara fyrtio minuter från start till mål, vilket gör den perfekt för de där kvällarna när du vill ha något ordentligt men inte har tid att stå vid spisen i timmar. Trots att den går snabbt att laga är den riktigt mättande - varje portion innehåller hela 35 gram protein, så du blir både mätt och nöjd.

Konsistensen är krämig utan att vara tung, och citronen ger en fräschör som gör att du faktiskt vill äta ännu en sked. Kycklingen blir saftig och mör, orzopastan suger upp alla goda smaker från buljongen, och grönsakerna ger både färg och tuggmotstånd. Det är en soppa som funkar lika bra som snabb middag på en tisdag som den gör när du vill bjuda på något lite mer omtänksamt på helgen.

Varför denna soppa är perfekt för vardagen

Den här soppan har blivit en riktig favorit hemma hos mig av flera anledningar. För det första går den snabbt att laga - fyrtio minuter från att du börjar hacka grönsaker till att du har en het tallrik framför dig. Det är ungefär lika lång tid som det tar att beställa och hämta takeaway, men du får en mycket nyttigare måltid.

Proteininnehållet på 35 gram per portion är ingen slump. Det är tillräckligt för att hålla dig mätt i flera timmar, vilket är perfekt om du tränar eller bara vill undvika att bli sugen på något sött en timme efter middagen. Kycklingen står för huvuddelen av proteinet, men buljongen och pastan bidrar också.

Ingredienserna är raka och enkla att hitta. Inget krångel med svårhittade kryddor eller exotiska grönsaker - bara morötter, selleri, lök, vitlök och kyckling. Saker du förmodligen redan har hemma eller lätt kan plocka med dig från affären på vägen hem.

En annan stor fördel är att den här soppan går att förbereda i förväg. Du kan hacka grönsakerna dagen innan och förvara dem i kylen, eller till och med frysa in soppbasen innan du tillsätter pastan. Det gör den perfekt för meal prep om du gillar att planera din vecka.

Barn brukar också gilla den här soppan. Smaken är mild och tröstande, inte för stark eller kryddig, och orzopastan gör den lite roligare att äta än vanlig kycklingsoppa. Samtidigt är den tillräckligt god för att vuxna ska uppskatta den - citronen och örterna lyfter smakerna utan att ta över.

Om Orzo-pasta

Orzo är en liten pastaform som ser ut nästan exakt som ris, därav det italienska namnet som faktiskt betyder just "korn". Trots utseendet är det vanlig pasta gjord på durumvete, precis som spaghetti eller penne. Den kokar på ungefär åtta till tio minuter och blir mjuk och len, perfekt för soppor eftersom den suger upp smak från buljongen samtidigt som den behåller sin form.

I Sverige kan orzo vara lite svårare att hitta än i andra länder, men de flesta större mataffärer har det numera, ofta i hyllan med pasta eller ibland bland de mer internationella varorna. Kolla efter märken som Barilla eller Garofalo. Vissa butiker kallar det för risoni, vilket är ett annat namn på samma pasta.

Om du inte hittar orzo eller vill prova något annat funkar det alldeles utmärkt med andra små pastaformer. Stelline (små stjärnor), ditalini (små rör) eller acini di pepe (små kulor) är alla bra alternativ som kokar på ungefär samma tid. Även vanliga små makaroner går bra, men de ger en lite annorlunda känsla i munnen.

Vill du göra soppan glutenfri kan du använda ris istället - helst ett kortkornat ris som jasminris eller arborio. Räkna med ungefär samma mängd och koka tills riset är mjukt, vilket tar runt femton minuter. Smaken blir lite annorlunda men fortfarande riktigt god. Glutenfri orzo finns också att köpa om du vill hålla dig närmare originalet.

Tips för bästa resultat

Det viktigaste tricket för saftig kyckling är att inte koka den för länge. Ta upp kycklingbrösten så fort de når 70 grader i den tjockaste delen - de fortsätter stiga några grader medan de vilar. Överkokt kyckling blir torr och seg, och det är synd när resten av soppan är så god. Använd gärna en köttermometer om du har en, det tar bort all gissning.

Värm grädden innan du häller i den i soppan. Det låter kanske som ett onödigt steg, men det gör faktiskt skillnad. Kall grädde som möter het soppa kan skära sig och ge dig små klumpar istället för en len, krämig konsistens. Trettio sekunder i mikron eller några minuter i en liten kastrull är allt som behövs.

När det gäller citronen, börja med hälften av juicen och smaka av. Citroner varierar i surhet och storlek, och du vill ha en fräsch smak utan att soppan blir för sur. Du kan alltid tillsätta mer, men du kan inte ta bort det om du häller i för mycket. Zesten däremot kan du vara generös med - den ger citronsmak utan surhet.

Krydda ordentligt med salt och peppar. Soppa behöver mer salt än du tror för att smakerna ska komma fram ordentligt. Smaka av flera gånger under tillagningen, särskilt efter att du tillsatt grädden och citronen. Buljongen är redan saltad, men grädden späder ut smaken så du behöver justera i slutet.

Rör om orzopastan då och då medan den kokar. Den har en tendens att sjunka till botten och fastna om du inte håller koll, särskilt de första minuterna. Ett par omrörningar under koktiden räcker för att förhindra att något bränns fast.

Förvaring och uppvärmning

Rester av den här soppan håller sig fint i kylen i tre till fyra dagar om du förvarar den i en lufttät burk eller behållare. Det enda du behöver tänka på är att orzopastan fortsätter suga upp vätska även när soppan står i kylen, så den blir tjockare för varje dag. Det är inte farligt, men det betyder att du förmodligen behöver späda ut den lite när du värmer upp.

När du ska värma soppan, gör det försiktigt på låg till medelvärme i en kastrull. Häll i lite extra kycklingbuljong eller vatten tills konsistensen känns rätt igen - börja med en halv deciliter och tillsätt mer om det behövs. Rör om då och då så att ingenting fastnar i botten. Mikron funkar också, men värm i korta intervaller och rör mellan varje gång så att det blir jämnt varmt.

Vill du frysa in soppan är det smartast att göra det innan du tillsätter orzopastan. Pasta som fryses och tinas blir ofta mjukare och mer mosig än du vill ha den. Frys in soppbasen med kycklingen i portionsstora behållare, så kan du tina den i kylen över natten. När du sedan värmer upp den, koka upp soppan och tillsätt färsk orzo som får koka i åtta minuter. På så sätt får du samma goda konsistens som första gången.

Om du ändå har fryst färdig soppa med pasta i, acceptera att konsistensen blir lite annorlunda. Den smakar fortfarande gott, men pastan blir mjukare. Tina i kylen och värm försiktigt med extra buljong för att få tillbaka lite av den ursprungliga konsistensen.

Servingsförslag

Den här soppan är faktiskt en komplett måltid i sig själv tack vare den höga proteinhalten från kycklingen och kolhydraterna från orzopastan. Du behöver inte laga något mer om du inte vill, men ett gott bröd vid sidan av gör aldrig fel. Ett knaprigt surdegsbröd eller ett vanligt ljust bröd att doppa i soppan är perfekt för att få upp de sista dropparna från tallriken.

Vill du göra det lite mer festligt funkar vitlöksbröd riktigt bra. Den rostad vitlöken och smöret kompletterar citronsmaken i soppan fint, och det varma, krispiga brödet ger en bra kontrast till den krämiga soppan. Du kan göra eget eller köpa färdigt - båda funkar lika bra.

En enkel grön sallad på sidan ger lite fräschör och krispighet om du känner att du vill ha något mer. Blanda bara lite sallad, gurka och tomat med en vinägrett gjord på olivolja, citronsaft och dijonsenap. Håll det enkelt så att det inte tar för mycket tid eller tar över smakerna från soppan.

Parmesan är också gott att strö över soppan precis innan servering. Det är inte traditionellt för den här typen av soppa, men den salta, nötiga smaken passar överraskande bra ihop med citronen och grädden. Riv osten färskt över varje tallrik så får alla välja själva hur mycket de vill ha.

Om du har barn som är kräsna med grönsaker kan du servera soppan med några ostsmörgåsar eller quesadillas vid sidan av. Då får de i sig proteinet och grönsakerna från soppan även om de inte äter allt, och de extra kolhydraterna gör att de blir o

Krämig Citronkycklingsoppa med Orzo

En varm, krämig citronkycklingsoppa med orzo som är både tröstande och fräsch. Perfekt som proteinrik vardagsmiddag – klar på cirka 40 minuter och full av saftig kyckling, mättande pasta och färgglada grönsaker.

Serverar 6 portioner
40 minuter

Ingredienser

Gör så här

Vanliga frågor

Kan jag använda kycklinglår istället för bröst?

Ja, kycklinglår fungerar utmärkt och blir ofta ännu saftigare. Använd ungefär samma mängd (ca 700 g) och låt dem sjuda tills innertemperaturen är cirka 75 grader. Lårfilé utan skinn och ben är enklast, men du kan också koka lår med ben och sedan plocka av köttet.

Vad gör jag om jag inte hittar orzo?

Byt ut orzo mot andra små pastaformer som stelline, ditalini eller acini di pepe. Koktiden är ungefär densamma. Du kan också använda cirka 1,5 dl jasminris eller arborioris och koka i cirka 15 minuter. Glutenfri orzo eller glutenfri småpasta fungerar bra om du vill göra soppan glutenfri.

Kan jag göra soppan mjölkfri?

Ja. Byt ut vispgrädden mot kokosmjölk eller havregrädde. Kokosmjölk ger en lätt sötma som passar fint med citronen, medan havregrädde är mer neutral. Du kan även utesluta grädden helt och ersätta med lite extra buljong – soppan blir mindre krämig men fortfarande god.

Hur förhindrar jag att pastan blir mosig?

Koka orzon i cirka 8 minuter så att den är mjuk men fortfarande har tuggmotstånd. Om du vet att du kommer ha mycket rester kan du koka pastan separat och tillsätta den vid servering. Då slipper du att pastan fortsätter suga upp vätska och bli för mjuk i kylen.

Kan jag tillsätta fler grönsaker?

Absolut. Spenat, grönkål eller mangold kan röras ner i slutet så att de bara precis vissnar. Ärtor, haricots verts eller zucchini kan tillsättas samtidigt som pastan så att de hinner bli mjuka. Undvik grönsaker som lätt blir mosiga, som broccoli och blomkål.

Kan jag använda färdig grillad kyckling (rotisserie)?

Ja, det är ett bra sätt att spara tid. Hoppa över momentet där du sjuder kycklingfiléer i buljongen och tillsätt istället strimlad grillad kyckling i slutet tillsammans med grädden och citronen. Låt allt bli genomvarmt innan servering.

Kommentarer

Fler recept

Gustavs Kitchen

Mat & Recept