Användningsområden
- Som garnering på soppor och grytor
- I röror och dipsåser
- På smörgåsar och i sallader
- I äggrätter som omelett och äggröra
- I potatissallad och andra kalla rätter
Tips från kocken
Tillsätt kornlök i slutet av tillagningen för att bevara den fräscha smaken
Klipp hellre än hacka för att undvika att krossa de ömtåliga bladen
Spara blomknopparna - de är ätbara och ger en dekorativ touch till sallader
Så Väljer Du Rätt
Välj kornlök med friskt gröna, upprätta blad utan gula eller bruna fläckar. Bladen ska vara fasta och spänstiga, inte slokande eller mjuka.
Roliga Smaker att Kombinera med Kornlök
Smakprofil
Alternativ till Kornlök
- Gräslök (samma mängd)
- Purjolök (hälften så mycket)
- Salladslök (hälften så mycket)
Säsong
Förvaring
Förvara färsk kornlök i kylskåp inlindad i lätt fuktigt hushållspapper i en plastpåse. Kan även frysas hackad, men förlorar då lite av sin krispighet. Håller cirka en vecka i kylskåp om den förvaras rätt.
Kultivering & historia
Kornlök har länge varit en viktig krydda i det nordiska köket och är särskilt populär i Sverige där den ofta används som garnering och smaksättare i traditionella rätter. Den är en av de första växterna som kommer upp på våren och har historiskt varit en viktig C-vitaminkälla efter långa vintrar.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanter
- Innehåller vitamin K och C
- Har antibakteriella egenskaper
- Lågt kaloriinnehåll