Gustavs Kitchen

Kornlök

Kornlök är en späd, gräsliknande kryddväxt med smala, ihåliga blad som har en mild och delikat löksmak. Den är en av de mest använda färska kryddorna i det svenska köket och är särskilt uppskattad för sin milda, fräscha smak som inte tar över andra smaker.

Användningsområden

  • Som garnering på soppor och grytor
  • I röror och dipsåser
  • På smörgåsar och i sallader
  • I äggrätter som omelett och äggröra
  • I potatissallad och andra kalla rätter

Tips från kocken

Tillsätt kornlök i slutet av tillagningen för att bevara den fräscha smaken

Klipp hellre än hacka för att undvika att krossa de ömtåliga bladen

Spara blomknopparna - de är ätbara och ger en dekorativ touch till sallader

Så Väljer Du Rätt

Välj kornlök med friskt gröna, upprätta blad utan gula eller bruna fläckar. Bladen ska vara fasta och spänstiga, inte slokande eller mjuka.

Roliga Smaker att Kombinera med Kornlök

Kornlök + citron + dill
En fräsch kombination perfekt till fisk och skaldjur
Kornlök + färskost + rökt lax
Klassisk smakkombination för en lyxig smörgås eller förrätt
Kornlök + crème fraiche + kaviar
Elegant kombination som balanserar sälta med mild löksmak

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Kornlök

  • Gräslök (samma mängd)
  • Purjolök (hälften så mycket)
  • Salladslök (hälften så mycket)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September

Förvaring

Förvara färsk kornlök i kylskåp inlindad i lätt fuktigt hushållspapper i en plastpåse. Kan även frysas hackad, men förlorar då lite av sin krispighet. Håller cirka en vecka i kylskåp om den förvaras rätt.

Kultivering & historia

Kornlök har länge varit en viktig krydda i det nordiska köket och är särskilt populär i Sverige där den ofta används som garnering och smaksättare i traditionella rätter. Den är en av de första växterna som kommer upp på våren och har historiskt varit en viktig C-vitaminkälla efter långa vintrar.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
30
Protein
3.2 g
Kolhydrater
4.4 g
Fett
0.7 g
Fiber
2.5 g

Vitaminer

Vitamin C
58 mg
Vitamin K
212 μg
Vitamin A
218 IU

Mineraler

Kalium
296 mg
Kalcium
92 mg
Magnesium
42 mg

Hälsofördelar

  • Rik på antioxidanter
  • Innehåller vitamin K och C
  • Har antibakteriella egenskaper
  • Lågt kaloriinnehåll

Miljöpåverkan

Vatten: Låg vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Mycket lågt klimatavtryck, särskilt vid egen odling.
Hela växten kan användas, inklusive blommorna. Överbliven kornlök kan frysas.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept