Användningsområden
- Friteras som snacks eller tillbehör
- Grillas hel eller i bitar
- Steks i wok eller panna
- Används i sallader
- Picklas eller fermenteras
Tips från kocken
Fritera snabbt på hög temperatur för bästa resultat och krispighet
Kan fyllas med ost eller andra fyllningar innan tillagning
Behåller sin krispighet bättre om den inte tvättas före tillagning
Så Väljer Du Rätt
Välj friggitello som är fast och har en klar, ljusgrön färg. Undvik exemplar med mörka fläckar, skrynklig yta eller mjuka partier. De ska kännas fasta och krispiga när man klämmer lätt på dem.
Roliga Smaker att Kombinera med Friggitello
Smakprofil
Alternativ till Friggitello
- Bananpeppar (samma mängd)
- Minipaprikor (samma mängd)
- Spansk peppar (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Förvara i kylskåp i plastpåse eller grönsakslåda upp till en vecka. Kan också frysas efter att ha blancherats lätt.
Kultivering & historia
Friggitello är en viktig ingrediens i det italienska köket, särskilt i regioner som Kampanien. Den används ofta friterad, därav namnet som betyder 'liten friterad sak' på italienska. I Sverige har den blivit mer populär i takt med det ökande intresset för medelhavsmat.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanter
- Bra källa till vitamin C
- Lågt kaloriinnehåll
- Bidrar till god matsmältning