Gustavs Kitchen

Cassava (Maniok)

Maniok är en stärkelserik rotfrukt med brun, skrovlig skal och kritvitt, fast kött. Den är en basföda i många tropiska länder och kan bli upp till en meter lång. Roten har en mild, nötaktig smak och en fast, något fibrig konsistens när den är tillagad.

Användningsområden

  • Kokas och serveras som tillbehör
  • Mals till mjöl (tapiokamjöl)
  • Friteras till chips
  • Används i grytor och soppor
  • Ingrediens i traditionella bröd och kakor

Tips från kocken

Skala alltid maniok noggrant och ta bort den träiga mittendelen

Blötlägg skalad maniok i vatten för att förhindra missfärgning

Koka alltid maniok tills den är helt genomkokt för att neutralisera naturliga gifter

Så Väljer Du Rätt

Välj fasta, tunga rötter utan mjuka fläckar eller sprickor. Skalet ska vara jämnt brunt och fritt från mögel. Undvik rötter som har mörka fläckar eller känns mjuka.

Roliga Smaker att Kombinera med Cassava (Maniok)

Maniok + kokosmjölk + lime
Kokosmjölkens krämighet kompletterar maniokens stärkelse medan limen ger frisk syra
Maniok + vitlök + rosmarin
Vitlök och rosmarin ger djup och arom till den milda manioken
Maniok + chili + ingefära
Het och aromatisk kombination som lyfter maniokens milda smak

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Cassava (Maniok)

  • Potatis (samma mängd)
  • Sötpotatis (samma mängd)
  • Jams (samma mängd)

Förvaring

Färsk maniok kan förvaras i rumstemperatur upp till en vecka eller i kylskåp upp till 2-3 veckor. När den är skalad bör den förvaras i vatten i kylskåp och användas inom några dagar. Kan även frysas efter förvällning.

Kultivering & historia

Maniok är en av världens viktigaste basgrödor och har varit en central del av kosten i Sydamerika i tusentals år. I Sverige har den blivit mer tillgänglig genom ökad immigration och växande intresse för internationell matlagning. Den används ofta i afrikanska, sydamerikanska och karibiska rätter.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
160
Protein
1.4 g
Kolhydrater
38.1 g
Fett
0.3 g
Fiber
1.8 g

Vitaminer

Vitamin C
20.6 mg
Folat
27 μg
Vitamin B6
0.088 mg

Mineraler

Kalium
271 mg
Magnesium
21 mg
Kalcium
16 mg

Hälsofördelar

  • Rik på kolhydrater och energi
  • Glutenfri
  • Lågt fettinnehåll
  • God källa till kalium och C-vitamin

Miljöpåverkan

Vatten: Tålig växt som kräver mindre bevattning än många andra grödor.
Växthusgaser: Relativt lågt klimatavtryck vid lokal produktion.
Hela roten kan användas, skalet kan komposteras.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept