Användningsområden
- Kokas och serveras som tillbehör
- Mals till mjöl (tapiokamjöl)
- Friteras till chips
- Används i grytor och soppor
- Ingrediens i traditionella bröd och kakor
Tips från kocken
Skala alltid maniok noggrant och ta bort den träiga mittendelen
Blötlägg skalad maniok i vatten för att förhindra missfärgning
Koka alltid maniok tills den är helt genomkokt för att neutralisera naturliga gifter
Så Väljer Du Rätt
Välj fasta, tunga rötter utan mjuka fläckar eller sprickor. Skalet ska vara jämnt brunt och fritt från mögel. Undvik rötter som har mörka fläckar eller känns mjuka.
Roliga Smaker att Kombinera med Cassava (Maniok)
Smakprofil
Alternativ till Cassava (Maniok)
- Potatis (samma mängd)
- Sötpotatis (samma mängd)
- Jams (samma mängd)
Förvaring
Färsk maniok kan förvaras i rumstemperatur upp till en vecka eller i kylskåp upp till 2-3 veckor. När den är skalad bör den förvaras i vatten i kylskåp och användas inom några dagar. Kan även frysas efter förvällning.
Kultivering & historia
Maniok är en av världens viktigaste basgrödor och har varit en central del av kosten i Sydamerika i tusentals år. I Sverige har den blivit mer tillgänglig genom ökad immigration och växande intresse för internationell matlagning. Den används ofta i afrikanska, sydamerikanska och karibiska rätter.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på kolhydrater och energi
- Glutenfri
- Lågt fettinnehåll
- God källa till kalium och C-vitamin